FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: ZPH osuđuje dodjelu priznanja srpskim vojnicima

Autor: zdra
VUKOVAR, 8. travnja 2011.(Hina) - Vukovarsko-srijemska podružnica Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) osudila je u današnjem otvorenom pismu poslanom predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i premijerki Jadranki Kosor dodjelu priznanja srpske države vojnicima koji su sudjelovali u ratnim operacijama u Hrvatskoj i BiH te je upozorila vladu na još neriješeno pitanje ratne odštete za područja posebne državne skrbi.

"Rastužuje nas činjenica da se ljudima koji su činili zločine u Vukovaru ovih dana dijele odličja, što je još jedan dokaz umiješanosti Srbije u uništavanje Vukovara", navodi se i dodaje kako se u dosadašnjim sastancima "na visokoj razini predsjednika Hrvatske i Srbije stekao dojam o idiličnim odnosima dviju država, što se nikako ne može prihvatiti s pozicije Vukovara".

Vukovarsko-srijemski ZPH podsjeća kako se u Vukovaru 1991. godine dogodio genocid, ekocid i kulturocid, da za tisuće ubijenih i nestalih Vukovaraca još nitko nije odgovarao, da je više od sedam tisuća ljudi bilo zatočeno u logorima u Srbiji, koja ih ne želi priznati, da je više tisuća invalida trajno onesposobljeno za rad, a za prekomjerno granatiranje i sustavno rušenje još nisu protiv nikoga podignute optužnice.

Predsjednika Republike Ivu Josipovića i predsjednicu vlade Jadranku Kosor ZPH poziva da se aktivnije uključe u obnovu i rješavanje problema u poslijeratnom Vukovaru.

Dosadašnjim aktivnostima na tom planu u ZPH Vukovarsko-srijemske županije, kako ističu, nisu zadovoljni jer "nisu ostvareni pozitivni rezultati". HDZ-u se zamjera što se "nije držao Deklaracije o Vukovaru", potpisane u tom gradu 2002. godine.

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙