FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Vaginine monologe" izvele žene s invaliditetom

Autor: ntod
ZAGREB, 21. travnja 2011. (Hina) - U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održana je posebna izvedba "Vagininih monologa" Eve Ensler u kojoj su nastupile članice Mreže žena s invaliditetom koje su se na taj način željele zauzeti za bolje razumijevanje sudbine i položaja žena s invaliditetom.

Željele smo povećati prostore "bez rampe" i omogućiti ženama s invaliditetom veće sudjelovanje u kulturnom životu kako bi se čuli i njihovi kreativni glasovi, a cilj nam je da se takva predstava "Vagininih monologa" uprizori i u drugim gradovima diljem Hrvatske, kazala je je Marica Mirić, koordinatorica Mreža žena s invaliditetom Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) nakon sinoćnje izvedbe.

Predstavu je režirala Dubravka Crnojević-Carić potaknuta činjenicom da se o seksualnosti žena s invaliditetom vrlo malo govori.

"Čini mi se da ih ostali percipiraju kao bespolna bića te da se o pitanju žudnje, emocija i seksualnosti nekako podrazumijeva da to nije dio njihova svijeta. Nekolicina mojih prijateljica su žene s invaliditetom i jednostavno sam o tim problemima s njima često razgovarala", kazala je redateljica.

Napomenula je da su dijelovi teksta "Vagininih monologa" ostali isti, ali predstava se razlikuje od ostalih po tome što su neki dijelovi doista životne sudbine žena u kojima nam se osobno predstavljaju govoreći o svojim intimnim pojedinostima. "Mislim da se takvim projektima osnažuju žene s invaliditetom", zaključila je.

U posebnoj izvedbi "Vagininih monologa" nastupile su članice SOIH-a: Diana Dlesk, Monika Gerić, Mirjana Janžek, Gordana Jurčević, Ivana Kučina, Marica Mirić, Marija Osredečki, Ines Pehnec, Nives Rebernak, Marija Šoić i Katarina Tonković.

Predstavu su organizirali Centar za ženske studije Zagreb i SOIH, a za osobe oštećena sluha bio je osiguran prijevod na znakovni jezik.

Cjelokupan prihod od ulaznica otišao je u korist rada SOIH - SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja.

(Hina) pp/xntod yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙