FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kijev: donatori prikupili 550 milijuna eura za Černobil

Autor: bnov
KIJEV, 19. travnja 2011. (Hina/AFP) - Najmanje 550 milijuna eura prikupljeno je u utorak na donatorskoj konferenciji u Kijevu za dovršetak novog betonskog sarkofaga u Černobilu, izjavio je francuski premijer Francois Fillon na tiskovnoj konferenciji.

"Doprinosi najavljeni jutros iznose 550 milijuna eura", izjavio je Fillon novinarima po završetku konferencije. "To je rezultat koji ilustrira smisao odgovornosti cjelokupne međunarodne zajednice", kazao je Fillon koji je supredsjedao konferencijom. "Uvjeren sam da zemlje koje danas nisu mogle doprinijeti vrlo uskoro biti u mogućnosti donijeti takve odluke", rekao je.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič izjavio je da je konferencija ostvarila uspjeh "bez presedana".

Međunarodna donatorska konferencija sazvana je jer za završetak gradnje novog betonskog sarkofaga kojim bi se trajno riješio problem černobilskog reaktora, 25 godina nakon nuklearne katastrofe, nedostajalo 740 milijuna eura.

Donatorsku konferenciju organizirala je Ukrajina zajedno s Europskom unijom i zemljama skupine G-8, kojom ove godine predsjedava Francuska.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso najavio je da će EU odobriti 110 milijuna eura za izgradnju novog sarkofaga. Rusija je obećala 45 milijuna eura. Hrvatska vlada je na prošlotjednoj sjednici donirala 1,1 milijuna kuna za tu svrhu.

Konferencija se održava tjedan dana uoči 25. godišnjice nuklearne katastrofe u Černobilu, kada je u eksploziji njegova četvrtog reaktora readioaktivnim česticama zagađen veći dio Europe, a posebice Ukrajina, Bjelorusija i Rusija.

Uništeni reaktor brzo je prekriven betonskim pokrivačem koji je u međuvremenu napukao. Konzorcij francuskih kompanija Bouygues i Vinci pobijedio je 2007. na tenderu za gradnju novog sarkofaga, visokog 108 metara i teškog 20 tisuća tona, koji će biti postavljen iznad postojećeg. Radovi su počeli krajem 2010. i trebali bi završiti 2015. godine. Radove financira Europska banka za obnovu i razvoj uz pomoć međunarodne zajednice.

U Kijevu će danas biti održan i sastanak na vrhu na temu sigurnog i inovativnog korištenja nuklearne energije koja je aktualizirana nedavnim događajima u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushimi. Na skupu će sudjelovati i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji će tijekom popodneva doputovati u Kijev. Na marginama kijevskog summita, predsjednik Josipović sastat će se s ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem.

(Hina) xbnš ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙