FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan: razina nuklearne katastrofe najviša

Autor: mvra
TOKIO, 12. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Japan je u utorak povećao razinu nuklearne katastrofe u nuklearki Fukushima Daiichi s 5 na najvišu 7, čime je ta katastrofa izjednačena s katastrofom u Černobilu iz 1986., dok je dosadašnja ocjena 5 jednaka onoj koju je dobila nesreća na Otoku tri milje u SAD-u.

Odluka je uslijedila nakon što je japanska agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost (NISA) objavila preliminarne izračune po kojima oštećena elektrana ispušta i do 10.000 TBq (terabekerela) radiokatovnog materijala po satu, nakon što su razorni potres jakosti 9 i tsunami 11. ožujka pogodili sjeveroistok Japana, izvijestila je agencija Kyodo news.

Međunarodna skala nuklearnih i radioloških događaja (INES), ide od Razine 1, koja ukazuje na vrlo malu opasnost za stanovništvo, do Razine 7 "velike nesreće" kod koje je došlo do velikog ispuštanja radioaktivnog materijala, uz zdravstvene i ekološke učinke vrlo širokih razmjera.

Operator nuklearke Tokyo Electric Power (Tepco) upozorio je u utorak da bi istjecanje radioaktivnog materijala moglo nadmašiti Černobil ako se ne uspiju zatvoriti pukotine.

"Istjecanje radioaktivnog materijala nije potpuno zaustavljeno i duboko smo zabrinuti jer bi možda mogao nadmašiti Černobil", rekao je dužnosnik Tepca novinarima u utorak.

"Radioaktivnost ispuštena u atmosferu doživjela je najvišu razinu između 15. i 15. ožujka. Radioaktivni materijali još uvijek istječu, ali se količina u međuvremenu znatno smanjila", rekao je zamjenik direktora Japanske agencije za nuklearnu sigurnost Hidehiko Nishiyama nešto ranije u utorak.

Nacionalni odbor za nuklearnu sigurnost izdao je preliminarno izvješće u kojem navodi da je ukupna količina vanjske izloženosti radijaciji nadmašila godišnju granicu od 1 milisiverta u područjima udaljenijim od 60 km sjeverozapadno od nuklearke i oko 40 km jugo-jugozapadno od Fukushime, javila je agencija Kyodo.

(Hina) xmvr ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙