FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japansko gospodarstvo pogođeno potresom i radijacijom

Autor: dvla
TOKIO, 13. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Japan je smanjio prognozu svog gospodarskog rasta u srijedu, po prvi put u šest mjeseci, ustvrdivši da su prošlomjesečni potres i tsunami ugrozili rast, a zasad nema naznaka kad će se nuklearna kriza staviti pod kontrolu.

Novi podaci pokazuju da je prvih dana nakon nesreće u nuklearki Fukushimi isteklo puno više radijacije nego što se ranije smatralo. Američka regulatorna nuklearna agencija ipak je priopćila da se kriza čini "statičnom", dok inženjeri u Fukushimi pokušavaju ohladiti pregrijane šipke nuklearnog goriva.

Ukupne štete nakon trostruke nesreće 11. ožujka u Japanu procjenjuju se na 300 milijarda dolara.

"Učinci nesreće bit će privremeni. Ona će izazvati različite neizravne štete ... ali gospodarstvo će se početi oporavljati prema kraju godine. To smatra veliki broj ekonomista", rekao je ministar gospodarstva Kaoru Yosano.

Nove ekonomske prognoze objavljene su nakon još jednog relativno snažnog potresa koji je u srijedu pogodio sjeveroistok Japana, i koji je zatresao i zgrade u Tokiju. Epicentar potresa magnitude 5,8 bio je u prefekturi Fukushimi, ali zasad nema podataka o mogućim novim štetama u toj regiji teško stradaloj u prošlomjesečnoj katastrofi.

Tokyo Electric Power, tvrtka operater oštećene nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, objavila je da njezini radnici, koji rade na oštećenoj nuklearki, nisu bili evakuirani te da normalno nakon potresa nastavljaju rad na kompleksu.

Japan je u utorak povećao razinu nuklearne katastrofe u nuklearki Fukushima Daiichi s 5 na najvišu 7, čime je ta katastrofa izjednačena s katastrofom u Černobilu iz 1986.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nakon toga je objavila da je stanje nuklearne centrale Fukushima "potpuno drugačije" od stanja u Černobilu prije 25 godina iako su na jednakoj razini prema međunarodnoj skali nuklearnih i radioloških događaja.

"Nesreće u Fukushimi i Černobilu su vrlo različite", rekao je novinarima šef odjela za sigurnost i nuklearnu sigurnost IAEA-e Denis Flory.

Prijelaz na razinu 7, veliku nesreću sa značajnim učincima na zdravlje i okoliš odlučen je na temelju ukupnog ispuštanja radioaktivnosti, 370.000 terabekerela do sada, prema podacima japanskih vlasti, dok je u Černobilu utvrđeno ispuštanje radioaktivnosti od 5,2 milijuna terabekerela, objasnio je Flory.

IAEA također naglašava da je katastrofu u Černobilu izazvala ljudska pogreška, dok su krizu u Fukushimi izazvali potres i tsunami.

Kina je u srijedu priopćila da je utjecaj japanske nuklearne katastrofe na njezinu teritoriju bio malen, budući da je zabilježena razina radijacije bila sam jedan posto od razine zabilježene nakon Černobila.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙