FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica u blagom plusu, trguje se oprezno

Autor: scvi
LONDON, 25. ožujka 2011. (Hina/Retuers) - Cijene dionica na europskim burzama jutros su dotaknule najviše razine u posljednja dva tjedna, jer se investitori nadaju da će obnova Japana ojačati potražnju za sirovinama. No trguje se oprezno.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica do 9,30 sati bio je na dobitku 0,2 posto, na 1.125 bodova, a tijekom jutra dosegnuo je i 1.127 bodova – najvišu razinu od 11. ožujka. Jučer je taj indeks porastao 1 posto.

Frankfurtski DAX trenutno je na dobitku 0,36 posto, a londonski FTSE 0,21 posto, dok je pariški CAC indeks kliznuo 0,06 posto u negativni teritorij.

Trguje se oprezno, jer su u fokusu investitora i dalje su problemi s dužničkom krizom u Portugalu, kojem su jučer Fitch i Standar&Poor's snizili rejting, te situacija s ratom u Libiji.

„Europska pitanja i zbivanja na Bliskom istoku i dalje su rizik s kojim se tržišta moraju nositi. No, fundamenti podupiru cijene dionica. Globalno gospodarstvo u prilično je dobroj formi, a valuacije su relativno niske na dioničkim tržištima“, kaže Ian Richards, strateg pri RBS-u.

Najveće dobitnice jutros su tehnološke dionice, pri čemu je indeks tog sektora ojačao 0,9 posto. Znatniej su ojačale i dionice rudarskih kompanija.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 1,07 posto, na 9.536 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙