FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stjepan Mesić otvorio muzej Marka Pola u Yangzhou

Autor: vmrs
ZAGREB, 18. travnja 2011. (Hina) - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić svečano je otvorio muzej Marka Pola u kineskom gradu Yangzhou, priopćeno je u ponedjeljak iz njegova ureda.

Kineskim dužnosnicima bilo je toliko stalo da upravo Mesić otvori taj muzej, da su ceremoniju pomaknuli za jedan dan kako bi se uklopila u program njegova boravka u Kini što je bio određen datumima održavanja foruma Boao i njegova predavanja u Kineskom narodnom institutu za međunarodne odnose u Pekingu, priopćeno je.

Pozdravljajući prisutne bivši hrvatski predsjednik izrazio je iznimno zadovoljstvo što može otvoriti muzej posvećen svjetskom putniku podrijetlom iz Hrvatske koji je Kinu otvorio Europi, ali je i svojim zapisima probudio interes Europe za Kinu.

Prije otvaranja muzeja predsjednik Mesić posjetio je trgovačku ulicu u staroj jezgri grada, kao i hotel uređen tako da do maksimuma poštuje povijesna zdanja u kojima je smješten, a istovremeno pruža gostima sav komfor primjeren današnjem vremenu.

Yangzhou, grad poznat uz ostalo i po tome što je njime tri godine kao guverner upravljao Marko Polo, obilježit će 2014. dvije tisuće petsto godine postojanja. Korčula, rodni grad marka Pola, i Yangzhou od prošle su godine gradovi prijatelji.

Dan ranije u južnokineskom gradu Shenzenu bivši predsjednik Mesić posjetio je najveću kinesku telekomunikacijsku tvrtku Huawei. Riječ je o gigantu koji u svjetskim okvirima zapošljava 110.000 ljudi, a u svojoj središnjici u Shenzenu više od 30.000. Huawei je pravi grad u gradu, razmješten na nekoliko međupovezanih lokacija i opremljen – uz proizvodne pogone – golemim potpuno automatiziranim skladištima, centrom za izobrazbu kadrova – ne samo svojih, stambenim jedinicama za namještenike i vlastitom bolnicom.

Mesiću su predočeni su najmoderniji proizvodi Huaweija, a informiran je i o tome da tvrtka, koja već nekoliko godina ima predstavništvo u Zagrebu, ulazi i na hrvatsko tržište. Bivši predsjednik je sugerirao da se razmisli o mogućnosti otvaranja jednog proizvodnog pogona Huaweija u Hrvatskoj, i to još prije njezinog ulaska u EU.

(Hina) xvm/xpp ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙