FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijerka Kosor ovoga tjedna u Izraelu

Autor: nbar
ZAGREB, 28. ožujka 2011. (Hina) - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor boravit će u srijedu i četvrtak u službenom posjetu Izraelu gdje će o bilateralnim i drugim temama razgovarati s domaćinom, izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, te drugim visokim izraelskim dužnosnicima.

Posjet Izraelu predsjednica hrvatske vlade započet će u srijedu u Jeruzalemu razgovorima s Netanyahuom, a kako se očekuje, uz bilateralne teme, razgovarat će i o drugim važnim svjetskim temama.

Tijekom boravka u Izraelu, premijerka Kosor trebala bi se sastati i s izraelskim ministrom vanjskih poslova Avigdorom Libermanom, te sa šeficom glavne oporbene stranke Kadima, Tzipi Livni.

Premijerka Kosor trebala bi posjetiti i Palestinsku samoupravu i razgovarati s palestinskim vodstvom, a prije povratka u Hrvatsku nazočit će izraelsko-hrvatskom gospodarskom forumu koji će se održati u Tel Avivu. Predstavnici hrvatskog i izraelskog političkog i gospodarskog života razgovarat će o mogućnostima poboljšavanja gospodarske suradnje.

Izrael je 16. siječnja 1992. priznao Hrvatsku, ali diplomatski su odnosi uspostavljeni tek 1997., nakon što je tadašnja hrvatska vlast pristala objaviti izjavu u kojoj se izraelskom narodu i vladi Države Izrael ispričala zbog zločina počinjenih protiv židovskog naroda tijekom Drugog svjetskog rata.

Godine 1998. Izrael je službeno posjetio tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, a dobri odnosi dodatno su potvrđeni službenim posjetom Izraelu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića 2001. godine te uzvratnim posjetom izraelskog predsjednika Moshe Katsava Hrvatskoj godinu dana nakon toga. Otada do danas vrlo su česti bilateralni sastanci na najvišim razinama, a najviši dužnosnici obiju zemalja uvijek ističu dobru suradnju na svim poljima.

Dobre političke odnose nije pratila i adekvatna gospodarska suradnja. Hrvatska je 2010. godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Izrael izvezla robu u vrijednosti od 4,8 milijuna eura, a tijekom protekle godine uvezla iz Izraela robu u visini od 25,2 milijuna eura.

Hrvatska je postala i zanimljivo turističko odredište za Izraelce, tako da posljednjih godina Hrvatsku godišnje posjeti oko 100.000 izraelskih turista.

(Hina) xnab ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙