FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jasen Mesić u Parizu

Autor: ista
ZAGREB, 13. travnja 2011. (Hina) - Hrvatski ministar kulture Jasen Mesić sudjeluje na 3. zasjedanju zemalja članica Konvencije za zaštitu podvodne kulturne baštine koje se održava u Parizu, sjedištu UNESCO-a, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva kulture.

Tijekom ovogodišnje konvencije 70-ak delegacija raspravlja o pitanjima zaštite podvodne kulturne baštine koja proizlaze iz primjene UNESCO-ove konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine donesene 2001. godine, a ministar Mesić je, kako se podsjeća 2009. izabran za predsjedatelja UNESCO-ve konvencije o podvodnoj kulturnoj baštini .

Ministar Mesić je u svom uvodom govoru na temu podvodne arheologije govorio o očuvanju podvodne kulturne baštine te o Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru, koji je, kako je naglasio, rezultat dugogodišnjeg rada hrvatskih podvodnih arheologa u ravnopravnoj suradnji s najeminentnijim svjetskim stručnjacima.

Nadalje je istaknuo da aktivnosti centra pridonose još većem senzibiliziranju lokalnog stanovništva za prijavljivanje nalaza i njihovo čuvanje, te je tu posebno istaknuo četvrti međunarodni kongres o podvodnoj arheologiji (IKUWA 4) pod nazivom "Upravljanje podvodnom kulturnom baštinom" koji će se održat od 29. rujna do 02. listopada ove godine u Zadru uz potporu UNESCO-a.

Tijekom svog posjeta Parizu, ministar Mesić se u četvrtak sastao s Irinom Bokovom, glavnom ravnateljicom UNESCO-a. Na sastanku se najviše razgovaralo o podvodnoj kulturnoj baštini te o 4. međunarodnom kongresu o podvodnoj arheologiji koji će se održati u Hrvatskoj. Ministar Mesić je najavio da se na kongresu očekuje dolazak više od 400 ljudi iz 40-ak zemalja tijekom kojeg će predavači izložiti svoja viđenja, dostignuća i planove za budućnost vezane uz upravljanje podvodnom kulturnom baštinom. Nadalje, ministar Mesić je gđu Irinu Bokovu upoznao i s ovogodišnjom hrvatskom nominacijom za UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Riječ je o Sakralnom sklopu na ostacima Rimskog foruma u Zadru koji se niz godina nalazi na tentativnoj listi Ministarstva kulture RH. Također, ministar je podsjetio i na međudržavnu kandidaturu stećaka za upis na Popis svjetske baštine koju su zajedno u studenom 2009. godine potpisali ministri kultura Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije. Ministar je Bokovu izvijestio o Forumu mladih jugoistočne Europe (JIE) o svjetskoj baštini koji će se održati krajem svibnja ove godine u organizaciji hrvatskog i slovenskog povjerenstva za UNESCO i resornih ministarstava obiju zemalja.

Bokova je pozdravila veliku aktivnost Hrvatske na području podvodne kulturne baštine i istaknula ministrov osobni doprinos toj konvenciji te također naglasila ulogu Hrvatske kao važnog partnera u svim važnim programskim područjima UNESCO-a ponajviše u kulturi.

(Hina) xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙