FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nigerijci biraju predsjednika

Autor: bnov
ABUJA, 16. travnja 2011. (Hina/AFP) - Glasački uredi otvoreni su u subotu u Nigeriji za predsjedničke izbore na koje je pozvano 73 milijuna birača u toj najnastanjenijoj zemlji Afrike i prvom proizvođaču nafte na kontinentu.

Većina ureda otvorena je na vrijeme, u 8 sati po lokalnom vremenu, pa čak i ranije ondje gdje su se stvorili dugi redovi birača.

Vlasti se trude organizirati transparentne izbore, što nije bio slučaj u protekla gotovo dva desetljeća u kojima su predsjednički izbori bili obilježeni nasiljem i prijevarama.

U utrci je dvadeset kandidata, a dosadašnji predsjednik Goodluck Jonathan smatra se favoritom nasuprot neujedinjenoj oporbi.

Prije tjedan dana Nigerijci su glasovali na parlamentarnim izborima. Izbori za guvernere federacije kao i regionalne skupštine održat će se 26. travnja.

Početak izbora obilježen je pojačanim strahom glasača zbog dviju eksplozija u posljednja 24 sata.

Jedna je bomba eksplodirala u noći s petka na subotu blizu izbornog ureda u Maiduguriju, na sjeveroistoku zemlje, nekoliko sati prije otvaranja birališta, pri čemu nije bilo žrtava. Druga je eksplodirala rano ujutro u subotu blizu policijske postaje u istom gradu, također bez žrtava.

(Hina) xbnš ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙