FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strani mediji o presudi hrvatskim generalima (2)

Autor: rtom
ZAGREB, 15. travnja 2011. (Hina) - Strani mediji koji su u petak prenijeli da je Haaški tribunal osudio na 24, odnosno 18 godina zatvora hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača dok je treći optuženik u predmetu general Ivan Čermak oslobođen, javili su i o nezadovoljstvu hrvatskih državljana presudom kaznenog suda.

"Presuda je užasna. Ne mogu vjerovati što se dogodilo, svi zločini pripisani su toj dvojici", rekao je za AFP na Trgu bana Jelačića bivši hrvatski branitelj koji se predstavio kao Ivan i objasnio kako je "bilo zločina pojedinaca, ali bi za njih trebali biti osuđeni ljudi koji su ih počinili".

Talijanska agencija ANSA prenijela je kratku vijest o haškoj presudi hrvatskim generalima navodeći da je sudsko vijeće osudilo Gotovinu po više točaka optužnice, među kojima su zločini protiv čovječnosti i ratni zločin, "napose za etničko čišćenje i ubojstva srpskih civila tijekom i neposredno nakon" operacije Oluja u kolovozu 1995.

ANSA je javila da su nezadovoljni građani na središnjem zagrebačkom trgu, uglavnom branitelji Domovinskog rata, optuživali za izdaju bivšeg predsjednika i bivše premijere, ali i sadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića te premijerku Jadranku Kosor.

ANSA citira izjavu Ivana Vekića, koji je početkom Domovinskog rata bio ministar unutarnjih poslova, da bi "radije bio osuđen ratni zločinac nego ministar u hrvatskoj vladi".

Srbijanska agencija Beta prenijela je vijest o haškoj presudi i navela da je "po presudi, operacija Oluja u ljeto 1995. bila udruženi zločinački pothvat, na čelu s predsjednikom Hrhvatske Franjom Tuđmanom, smišljen da protjera sprsko stanovništvo iz Kninske krajine".

Uz vijest o prvostupanjskoj presudi Gotovini i Markaču austrijska agencija APA objavila je popratnu kronologiju naslovljenu "Od republike srpske krajine do operacije Oluja".

Vijest o prvostupanjskoj presudi hrvatskim generalima prenijeli su i drugi strani mediji. Tako ruski radio Glas Rusije javlja da je Haaški sud "izrekao stroge kazne bivšim hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču" koji su osuđeni za zločine protiv srpskog stanovništva u Hrvatskoj 1995.

Ruski list Kommersant piše na svojoj internet stranici, pod naslovom "Haaški sud izazvao 'Oluju' u Hrvatskoj", da je izrečena presuda postala jednom od najvažnijih presuda Haaškog suda i da je već izazvala nemir u Hrvatskoj.

(Hina) xrt/xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙