FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žužul i Škare Ožbolt razočarani haškom presudom

Autor: mvra
ZAGREB, 15. travnja 2011. (Hina) - Mimomir Žužul, svjedok obrane na suđenju hrvatskim generalima rekao je Hini nakon izricanja presude kojom su Ante Gotovina i Mladen Markač proglašeni krivima a Ivan Čermak oslobođen odgovornosti, da je ovo tek prvo poluvrijeme i da iskustvo pokazuje da su u drugostupanjskoj presudi mogući drastični zaokreti.

"Kao i ogromna većina građana Hrvatske razočaran sam presudom ali, iskreno, nisam iznenađen", rekao je bivši ministar vanjskih poslova Žužul.

Smatra da se Republika Hrvatska, sva njezina tijela, odvjetnički timovi i obitelji osuđenih generala, kojima je sada najteže, trebaju postaviti kao da je ovo doista prvo poluvrijeme.

"Iz dosadašnjeg iskustva može se lako zaključiti da su u drugostupanjskoj presudi mogući drastični preokereti", ustvrdio je Žužul.

Da bi došlo do takvoga okreta, uz dobru pravnu pripremu braniteljskog tima, smatra Žužul, potrebna je podrška države kako bi se isključili oni politički elementi koji utječu na presudu.

Žužul nije želio komentirati dijelove presude o zajedničkom zločinačkom pothvatu i nezakonitom granatiranju gradova. "Ja sam kao svjedok bio na sudu i iznio o tome sve što znam. Apelirao bih na razuman pristup kako bi drugostupanjska presuda bila drugačija", rekao je Žužul.

Predsjednica Demokratskog centra Vesna Škare Ožbolt, koja je u Haagu bila svjedok obrane hrvatskih generala, šokirana je visinom kazne i obrazloženjem presude o postojanju udruženog zločinačkog pothvata.

"Ova presuda ne stvara osjećaj pravde, no nema predaje jer predstoji nastavak pravne bitke. Očekujem da će obrane u žalbenom postupku uspjeti srušiti tu tezu koja ne stoji", kazala je Škare Ožbolt koja je 1995. u vrijeme akcije "Oluja" bila pomoćnica predstojnika ureda tadašnjeg predsjednika Republike Franje Tuđmana, zadužena za pregovore s pobunjenim Srbima.

(Hina) xmvr/xso yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙