FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za poticanje obrazovanja za turizam 30 milijuna kuna

Autor: tmis
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Turizam se ne zasniva samo na građevinama već i na kvalitetnim ljudima, a zbog činjenice da je lakše izgraditi hotel nego kvalitetne ljude za rad Ministarstvo turizma je u suradnji s tvrtkama i županijskim obrtničkim komorama u zadnje tri godine izdvojilo gotovo 30 milijuna kuna za program poticanja obrazovanja za ugostiteljska i turistička zanimanja.

Istaknuo je to danas uz ostalo ministar turizma Damir Bajs na sastanku s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske obrtničke komore i Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola.

Povod tom sastanku, održanom u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, bile su pripreme upisa učenika u srednje strukovne škole ugostiteljsko-turističkog smjera u školskoj godini 2011./2012.

Za hrvatski turizam izuzetno je važno kvalitetno strukovno obrazovanje za koje uz promociju trebaju i dobri uvjeti školovanja u školama. Stoga je s navedenih 30 milijuna kuna u zadnje tri godine uređeno više od 50 kabineta u strukovnim školama u 16 županija, a potpisano je i 448 ugovora o stipendiranju učenika i studenata s 56 tvrtki i 12 županijskih obrtničkih komora.

Na sastanku je rečeno i da zadnje tri godine raste broj upisanih učenika u ugostiteljska i turistička zanimanja. U ovoj se školskoj godini 2010./2011. u ta zanimanja upisalo gotovo 4.800 učenika, pri čemu je i dalje najveće zanimanje za smjer kuhara, koje je i najtraženije zanimanje u ugostiteljskom sektoru.

Od 2008. do danas samo se u to zanimanje upisalo više od četiri tisuće učenika, pri čemu najviše, 1.600 njih u ovoj školskoj godini.

Porast potražnje za tim i drugim ugostiteljskim zanimanjima u Hrvatskoj potvrdila je na sastanku i ravnateljica Hrvatnog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah kazavši da to prati i porast zapošljavanja, kao i da HZZ stalno promiče ta zanimanja kao deficitarna.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙