Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin, djecu i trudnice te kao takav nije pogodan za konzumaciju, navodi se u obavijesti Ministarstva poljoprivrede koje napominje da je redovitim nadzorom sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi provedeno uzorkovanje konzervirane ribe "Tunj komadi u ulju – K plus", 95 grama na hrvatskom tržištu.
Zbog utvrđenih nedopuštenih/povišenih koncentracija histamina, naređeno je povlačenje i opoziv proizvoda "Tunj komadi u ulju – K plus", 95 grama, kojega je "najbolje upotrijebiti do kraja 05/2015", te serijom MN5DNN AL02SEA 3EW1H (na dnu limenke), proizvođača THAI UNION MANUFACTURING CO. LTD, Tajland (uvoznik KONZUM d.d.), navode iz Ministarstva poljoprivrede.
Subjekt u poslovanju s hranom poduzeo je i dodatne mjere, zaključuje se u obavijesti Ministarstva.
Iz trgovačkog lanca Konzuma su izvijestili da su već početkom ožujka preventivno povukli šaržu artikla K plus tunj komadi u ulju s istekom roka trajanja u svibnju 2015.
"Navedeno preventivno povlačenje realizirano je odmah po zaprimanju prvih informacija od nadležnih službi. Dakle, navedena šarža proizvoda ne nalazi se u prodaji", tvrde iz Konzuma.
Histamin je tvar koja se prirodno nalazi u svakom organizmu pa tako i u ribi. Konzumiranje histamina u velikim količinama može biti toksično, a do povećanja njegove razine dolazi ako ribe nakon ulova nisu primjereno ohlađene. Pretjerano konzumiranje te tvari koju imaju svi organizmi može izazvati simptome trovanja, a oni se pojavljuju od deset minuta do tri sata nakon konzumacije. Simptomi su utrnuće oko usta i jezika, pečenje i suhoća u ustima te vrtoglavice i mučnine.