FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo poljoprivrede o analizi Jaffa keksa i povlačenju s hrvatskog tržišta

Autor: nbrc
ZAGREB, 17. ožujka 2011. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas da je analiza uzoraka Jaffa keksa, koje proizvodi tvrtka Jaffa iz Crvenke u Srbiji, pokazala da su keksi zdravstveno ispravni, ali da je u ambalaži utvrđena prisutnost benzofenona u nedopuštenim koncentracijama, pa je iz predostrožnosti naređeno njegovo povlačenje i opoziv s hrvatskog tržišta.

"Premda ovog trenutka ne postoji rizik za zdravlje potrošača, primjenjujući mjere predostrožnosti i uzimajući u obzir inicijalnu procjenu rizika, naređeno je povlačenje i opoziv predmetnog proizvoda s tržišta Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju o rezultatima analize Jaffa keksa na hrvatskom tržištu.

Tvrtka Jaffa već je ranije danas objavila da je u cilju sprječavanja bilo kakvih sumnji vezanih uz kvalitetu svojih proizvoda odlučila s tržišta povući seriju proizvoda s navodno spornom ambalažom.

Ministarstvo poljoprivrede u svom priopćenju ističe da je analizom uzoraka keksa utvrđeno da su keksi zdravstveno ispravni.

Rezultatima analiza uzoraka polipropilenske ambalaže utvrđena je prisutnost benzofenona u nedopuštenim koncentracijama.

"Utvrđeno je da je benzofenon migrirao iz kartonske kutije kao sekundarne ambalaže na polipropilensku foliju koja predstavlja primarnu ambalažu odnosno u direktnom je kontaktu s keksima. Polipropilenska folija je funkcionalna barijera i gotovo je nepropusna, no dugim stajanjem potencijalno postoji mogućnost migriranja benzofenona na hranu. Iz tog razloga su primijenjene mjere predostrožnosti i naređeno je povlačenje i opoziv keksa s tržišta", ističe se u priopćenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju "da ovog trena nema opasnosti za zdravlje potrošača".

Ministarstvo poljoprivrede je temeljem zajedničkog dogovora s Ministarstvom zdravstva krajem veljače objavilo kako će se izvanrednim nadzorom sanitarne inspekcije provesti uzorkovanje Jaffa keksa na hrvatskom tržištu, a nakon što je taj keks, s rokom uporabe 26. veljače, povučen sa slovenskog tržišta nakon što je u Sloveniji utvrđeno da kartonska ambalaža sadrži nedopuštene tvari koje se kroz plastičnu foliju lako izlučuju na proizvod.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙