FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opuzen: Bošnjakova izložba "Pieta na križnom putu"

Autor: mkov
OPUZEN, 14. travnja 2011. (Hina) - Izložba crteža akademskoga kipara Krune Bošnjaka "Pieta na križnom putu“, postavljena u izložbenom prostoru Neretvanske riznice umjetnina i inih vrijednosti u Opuzenu, bit će otvorena do 11. lipnja, objavila je danas Neretvanska riznica.

Bošnjakovu izložbu "Pieta na križnomu putu“ priredili su povjesničar umjetnosti Miroslav Klemm, arhitekt Nikola Popić, književnici Stjepan Šešelj i Ljubo Krmek te kipar Ernest Markota.

Katalog izložbe sadrži i pjesme Krune Bošnjaka („Majka“, „Hrvatska moja sveta“, „Slikam pjesme“, „Imotska balada“).

Uvodni tekst Kataloga napisao je te priredio izbor pjesama i crteža Stjepan Šešelj, koji je istaknuo kako je povezanost umjetnikovih crteža i pjesama u pravilu kontrapunkt onomu što bi se u prvi mah moglo doživjeti u nijemosti slike.

"Te niti koje tka poput lovačkih prelja, život su sam, tegoban, kao naborane ruke il’čelo, zabrinutost što je svakodnevice nosi vjera, ufanje i ljubav", ocijenio je Šešelj, dodavši kako su "Krist i majka inspiracija svenazočna u Bošnjakovu životu".

Umjetnik Kruno Bošnjak svjestan je svih svih onih majka koje su tijekom teških stoljeća hrvatske povijesti privijale svoje sinove na grudi te kao Marija jecale nad njihovim glavama, naglasio je Stjepan Šešelj.

Izložba "Pieta na križnom putu“ otvorena je u utorak u izložbenom prostoru Neretvanske riznice umjetnina i inih vrijednosti u Opuzenu, a svečanom otvaranju nazočili su brojni poštovatelji umjetnosti iz Opuzena, Metkovića, Ploča, Mostara, Širokoga Brijega, Čapljine i ostalih susjednih mjesta, čime se, kako navodi Neretvanska riznica, potvrđuje jedinstvenost i povezanost neretvanskoga prostora, kao i važna uloga Riznice u tom povezivanju.

(Hina) pp/xmkov ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙