FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro srbijanski književnik Brana Crnčević

Autor: ssai
BEOGRAD, 14. travnja 2011. (Hina) - Srbijanski književnik, novinar i jedan od osnivača trenutačno vodeće političke stranke srbijanske oporbe, Srpske napredne stranke (SNS), Brana Crnčević, preminuo je u četvrtak nakon duge i teške bolesti, javljaju elektronički mediji u Beogradu.

Crnčević (rođen 1933.) je pisao za razne listove i časopise, među kojima su tjednik Nin i dnevnik Politika, dok je u početku karijere pisao za Jež, Dugu i dječjem listu Mali jež.

Također je pisao televizijske drame, priče, dječju literaturu, aforizme i romane.

Uz njegovu književničku karijeru, Crnčević će ostati upamćen i po svojem političkom angažmanu, pri čemu se ističe da je bio dobar prijatelj negdašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Bio je, kako se ističe, član Srpske demokratske stranke (SDS) koja djeluje na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, te pred Haaškim tribunalom zagovornik nevinosti bivšeg čelnika bosanskohercegovačkih Srba Radovana Karadžića.

U Srpsku radikalnu stranku (SRS) učlanio se nakon što je, početkom 2003. godine, predsjednik te stranke Vojislav Šešelj dobrovoljno otišao u Haag, gdje mu se sudi.

Nakon raspada SRS-a na dvije političke opcije, Crnčević odlazi za Tomislavom Nikolićem, aktualnim predsjednikom SNS-a, stranke nastale krajem listopada 2008. godine, nakon Nikolićeva sukoba sa Šešeljem.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙