FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u nedostatku poticajnih vijesti očekuje se stagnacija

Autor: neba
ZAGREB, 14. travnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i dalje očekuje mirno trgovanje, uz nevelik promet i male oscilacije indeksa, jer sa svjetskih tržišta stižu negativni signali, a domaćih vijesti koje bi potaknule ulagače nema.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,47 posto, na 2.211 bodova, a Crobex10 0,22 posto, na 1.222 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 10 milijuna kuna, što je oko 1,5 milijuna manje nego dan prije i jedan od najmršavijih dnevnih prometa u ovoj godini.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 1,74 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,28 posto, na 3.610 kuna.

„I dalje očekujem stagnaciju indeksa na domaćem tržištu, no teško je procijeniti s kojim predznakom, budući da se tržište, zbog niske likvidnosti, vrlo lako može okrenuti u jednom ili drugom smjeru. Redovni dnevni prometi u proteklih tjedan dana u prosjeku su iznosili oko 10 milijuna kuna, spustivši se na razine iz lanjskog listopada,“, kaže Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Kako dodaje, investitore su ohladile i najnovije prognoze Međunarodnog monetarnog fonda o rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda ove godine za svega 1,3 posto, što je najniža stopa rasta u odnosu na zemlje u okruženju.

U nešto većem fokusu investitora mogla bi biti dionica Končar Elektroindustrije, zbog najavljene isplate dividende od 12 kuna po dionici. Već jučer je tom dionicom ostvaren nešto veći promet, 1,3 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 2 posto, na 561 kunu.

„Dividendni prinos dionice Končar Elektroindustrije iznosi svega 2,3 posto, no veseli što se ta kompanija uključila u krug onih koje isplaćuju dividendu“, ocjenjuje Nagy.

U idućim tjednima, pak, s približavanjem ex-dividend daya za dionicu HT-a, mogao bi se ponešto intenzivirati promet na burzi.

„Nakon toga mislim da nas na burzi čeka dugo usporeno ljeto“, navodi Nagy.

Ističe da se na svjetskim burzama posljednjih dana bilježi pojačana volatilnost, prvenstveno zbog novih potresa u Japanu, skupe nafte, ali i sezone financijskih izvješća američkih kompanija.

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks ostali gotovo nepromijenjeni, jer je ulagače razočarao osvrt čelnika JPMorgana o situaciji u bankarskom sektoru, dok je Nasdaq indeks ojačao, zahvaljujući najavi dobrih kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko tehnoloških kompanija.

Na većini azijskih i europskih burzi cijene su dionica jutros blago pale, jer su ulagači oprezni nakon jučerašnje stagnacije indeksa na Wall Streetu.

„I dok bojazan od širenja nemira na Bliskom istoku i sjeveru Afrike podupire cijene nafte, među investitore se uvukao strah da bi skupa nafta mogla ugroziti održivi globalni gospodarski rast“, ocjenjuje Nagy.

Dodaje i da je još prerano za ocjenu kakva će biti sezona objave kvartalnih financijskih izvješća američkih kompanija, koja je započela ovoga tjedna.

„U svakom slučaju, investitori će se najviše usredotočiti na prihode kompanija, jer žele vidjeti njihove veće zarade na krilima rasta potrošnje, a ne zbog mjera racionalizacije troškova“, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙