FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović i Izetbegović obišli gradilište islamskog centra

Autor: dsil
RIJEKA , 13. travnja 2011. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović danas su obišli gradilište islamskog centra u Rijeci.

Ivo Josipović je rekao da se veseli otvorenju islamskog centra te da je taj objekat dokaz da je Hrvatska zemlja vjerskih sloboda, ali i zemlja nacionalnih manjina. Hrvatski Ustav jamči vjerske slobode i nacionalna prava, rekao je Josipović.

"Sretan sam da se i ovdje pokazuje da su Hrvatska, Primorsko-goranska županija i Rijeka jedna od onih mjesta gdje se može slobodno živjeti i iskazivati svoju vjersku i nacionalnu pripadnost. Siguran sam da će ovaj centar biti još jedna centar prijateljstva i povjerenja između hrvatskog i bošnjačkog naroda, između katolika, muslimana, pravoslavaca i svih drugih", rekao je hrvatski predsjednik.

Bakir Izetbegović je kazao da je pozitivno iznenađen viđenim, te da je riječ o prekrasnom i upečatljivom objektu. Gradnja riječkog, nakon zagrebačkog islamskog centra, pokazuje da u Hrvatskoj ostvarivanje vjerskih prava ne ostaje samo na riječima, kazao je Izetbegović.

Josipovića, Izetbegovića i ostale uzvanike pozdravili su glavni riječki imam Hajrudin Mujkanović, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Član predsjedništva BiH Izetbegović je ovom prigodom pozvao Bošnjake u Hrvatskoj da se na popisu stanovništva opredijele kao pripadnici svoje nacionalne zajednice. Josipović je pozvao pripadnike svih nacionalnih manjina u zemlji da se slobodno nacionalno izjasne i pripadnike različitih religija da se slobodno izjasne o vjerskoj opredijeljenosti, istaknuvši da se ovom prigodom posebno obraća Bošnjacima.

Islamski centar gradi se na riječkom predjelu Rujevici na parceli od 4000 četvornih metara, a objekti će zauzimati 2368 četvornih metara. Središnji molitveni prostor u džamiji bit će oko 1200 četvornih metara, a cijeli centar moći će primiti do 3000 vjernika. Uz molitveni prostor, u islamskome centru bit će tri stana, višenamjenska dvorana, uredi islamske zajednice, učionice za vjeronauk, dječji vrtić, restoran i čitaonica te podzemna garaža.

Autor idejnog projekta islamskog centra je pokojni akademski kipar Dušan Džamonja.

Cijena gradnje centra je procijenjena na 49 milijuna kuna. Prikupljaju se donacijama vjernika a država Katar je doprinijela s pet milijuna eura.

Temeljni kamen za gradnju centra položio je početkom listopada 2009. godine katarski ministar za vjerska pitanja Aimad Abdulla S.G. Al-Marri u pratnji bivšega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, a gradnja je počela sredinom ožujka 2010. Dovršenje centra se planira za listopad ove godine.

U Primorsko-goranskoj županiji živi oko 10.000 muslimana, a islamska zajednica ima 1300 obitelji.

Riječka džamija bit će treća u Hrvatskoj, uz one u Zagrebu i Gunji.

(Hina) xdsil yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙