FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šef Roskosmosa: svemirski proračun neambiciozan

Autor: kgab
MOSKVA, 13. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Čelnik ruske svemirske agencije Roskosmosa Anatolij Perminov izjavio je u srijedu da sadašnji proračun agencije nije dovoljan za financiranje naprednih projekata te da bi Kina uskoro mogla prestići rusku svemirsku tehnologiju.

"Tržišta uvijek osvajaju oni koji imaju novaca", rekao je Perminov zastupnicima u gornjem domu ruskog parlamenta. "Međutim, politika ministarstva financija ne dopušta nam da završimo projekte čija je svrha osvajanje stranog tržišta", kazao je.

Ovakva rijetka kritika na visokoj razini slijedila je nakon upozorenja umirovljenih ruskih kozmonauta da agenciji, koja je pobijedila Amerikance u svemirskoj utrci prije 50 godina, sada prijeti stagnacija.

Rusija je dodijelila 200 milijardi rubalja (7 milijardi američkih dolara) za svemirske programe u 2010-2011. godini i nalazi se na četvrtom mjestu po iznosu novca koji daje u te svrhe. Prije nje su NASA, Europska svemirska agencija i Francuska.

Predloženi proračun NASA-e za fiskalnu 2011. godinu je 18,7 milijardi dolara.

Zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov najavio je prošlog tjedna da će Perminov, koji je bio kritiziran zbog neuspjelog lansiranja tri satelita Glonassa u prosincu prošle godine, uskoro biti razriješen dužnosti "Anatolij Perminov ima 65 godina. Prema ruskom zakonu, nijedan dužnosnik ne može obavljati dužnost kada dostigne tu starosnu dob", kazao je.

Perminov je rekao da bi Rusija mogla ponovno probiti svemirske granice, uključujući i let čovjeka do Marsa, ali tek nakon 2035. godine. "Bilo bi apsurdno letjeti na raketama koje sada imamo. Današnjom tehnologijom let do Marsa trajao bi godinu i pol", rekao je.

Rusija je u utorak proslavila 50. godišnjicu povijesna leta Jurija Gagarina, prvog čovjeka u svemiru.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙