FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: pad prometa i narudžbi industrije na mjesečnoj, rast na godišnjoj razini

Autor: dduk
ZAGREB, 13. travnja 2011. (Hina) - Ukupni promet hrvatske industrije u veljači pao je za 3,2 posto u odnosu na siječanj, dok je u odnosu na veljaču prošle godine promet porastao za 11,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Po tržištima, promet je u veljači na godišnjoj razini na domaćem tržištu povećan za 2,3 posto, a na stranom tržištu veći je za 41,9 posto.

Godišnja usporedba na razini glavnih industrijskih grupacija pokazuje rast prometa energijom za 23,3 posto, a porastao je i promet intermedijarnim proizvodima za 20,9 posto i netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 13,7 posto.

Istodobno je ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju na godišnjoj razini, u veljači ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, pala za 28 posto, a kapitalnih proizvoda za 12,5 posto.

Ukupni promet hrvatske industrije porastao je i u siječnju ove godine u odnosu na siječanj prošle za 2,7 posto, a ukupno je u prva dva mjeseca promet industrije porastao za 7,1 posto.

Podaci o novim narudžbama industrije pokazuju pad u veljači u odnosu na siječanj za 5,7 posto.

Na godišnjoj razini, u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine, ukupne nove narudžbe industrije u Hrvatskoj povećane su za 60,6 posto.

Na taj rast utjecao je porast narudžbi sa stranih tržišta za više od 200 posto, dok su narudžbe s domaćeg tržišta u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine manje za 0,5 posto.

Najveći se rast narudžbi na godišnjoj razini bilježi kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 147,3 posto, te kapitalnih proizvoda, za 90,5 posto. Narudžbe intermedijarnih proizvoda porasle su za 16,6 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,4 posto u odnosu na veljaču prošle godine.

Prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi i u siječnju je zabilježila rast narudžbi na godišnjoj razini, ali po znatno nižoj stopi od 1,4 posto. Kumulativno su u prva dva mjeseca ove godine narudžbe industrije porasle za 25,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙