FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neočekivano snažan rast narudžbi od njemačke industrije u veljači

Autor: gvla
BERLIN, 6. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Narudžbe od njemačke industrije u veljači su porasle snažnije od očekivanog, signalizirajući nastavljen oporavak najvećeg europskog gospodarstva, pokazali su u srijedu objavljeni podaci njemačkog ministarstva gospodarstva i tehnologije.

U veljači je njemačka industrija zabilježila 2,4-postotni rast narudžbi, nasuprot prognoziranih 0,6 posto. Glavni je motor tog skoka bila snažna potražnja za ulagačkim robama.

Domaća i inozemna potražnja bile su u veljlači gotovo izjednačene, uz skok domaćih narudžbi za 2,6 posto, te onih iz inozemstva za 2,6 posto.

Ujedno je naviše revidiran podatak za siječanj, koji sada pokazuje 3,1-postotni rast narudžbi u odnosu na prosinac.

Na godišnjoj su razini narudžbe u veljači poskočile za 20,1 posto, nakon 16,5-postotnog rasta u siječnju. Pritom je potražnja iz inozemstva bila snažnija od one domaće, poskočivši za 23,9 posto u odnosu na 23,9-postotni skok domaćih narudžbi.

U dvomjesečnom razdoblju koje obuhvaća siječanj i veljaču i bolji je pokazatelj jer isključuje eventualne jednokratne efekte, narudžbe od njemačke industrije poskočile su u odnosu na prethodno dvomjesečno razdoblje također za 2,4 posto. Na godišnjoj razini uvećane su za 18,3 posto.

"To su odlične brojke, narudžbe su vrlo snažne", ocjenjuje Stefan Schilbe iz njemačke banke HSBC Trinkaus.

Oporavak Njemačke od recesije u 2009., najdublje od Drugog svjetskog rata, nadmašuje sva očekivanja a najnoviji pokazatelji ukazuju na nastavljen snažan tempo rasta, unatoč manjim poteškoćama u pojedinim područjima kao što je promet u maloprodaji.

U srijedu je jedan izvor za novinsku agenciju Reuters kazao kako vodeći njemački ekonomski instituti planiraju povisiti prognoze rasta za 2011. na 2,5 posto. Vlada zasad prognozira rast od 2,3 posto u ovoj godini.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙