FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzelac protiv podjela na bačkih Hrvata

Autor: jsta
SUBOTICA, 12. travnja 2011. (Hina) - Vodstvo srpske manjine u Hrvatskoj podržava hrvatsku vladu koja se zauzima za prekid podjele bunjevačkih Hrvata u Vojvodini na Bunjevce i Hrvate, poručio je u utorak u Subotici potpredsjednik hrvatske vlade i predstavnik SDSS-a u vladi Slobodan Uzelac, nakon sastanka s čelnicima hrvatske manjine u Srbiji.

„Nastojanja države u tom pitanju imaju podršku naše stranke i ja sam uvjeren da je uz poštovanje ljudskih i manjinskih prava tu moguće naći rješenje“, naveo je Uzelac, potvrđujući da u koalicijskom sporazumu HDZ-a i SDSS-a stoji članak u kojemu se traži potpora za zalaganje vlade glede prekida umjetnih podjela bačkih Hrvata.

Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji godinama ukazuje kako su pripadnici te zajednice izloženi pritisku umjetne podjele na Hrvate i Bunjevce, što podupiru pojedina državna tijela u Srbiji i srbijanski mediji.

To i druga otvorena pitanja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji analizirana su na sastanku u Hrvatskom nacionalnome vijeću u okviru posjeta Slobodana Uzelca Subotici.

Uz potporu hrvatskoj vladi kao i vodstvu hrvatske manjine glede "bunjevačkog" pitanja, Uzelac je istaknuo kako podržava i napore Hrvata da dobiju pravo na izravnoga zastupnika u srbijanskom parlamentu.

On je rekao kako i srpska manjina ima probleme u Hrvatskoj, kako u organizaciji nastave na srpskom jeziku u školama, ostvarivanju prava na službenu uporabu materinskoga jezika, povratu oduzete imovine te u razmjernoj zastupljenosti u državnim tijelima.

Uzelac je naglasio kako razgovori predstavnika dviju manjina pridonose boljem razumijevanju njihova položaja te normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske.

„Natjecanje koja će osigurati više i bolje a ne manje i lošije uvjete za manjine trebalo bi biti model suradnje dviju država“, zaključio je Uzelac.

Predsjednik Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić izjavio je pritom da se godinama zalaže za suradnju i dijalog srpske i hrvatske manjine, jer prema njegovu mišljenju to najbolje „pridonosi smanjivanju animoziteta i incidenata prema Hrvatima u Srbiji i Srbima u Hrvatskoj“.

(Hina) xjsta yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙