FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: polemika na otvaranju sajma Croatia Boat Show

Autor: pgas
SPLIT, 12. travnja 2011. (Hina) -

Ovogodišnji, 13. po redu međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show, koji je danas otvoren u splitskog gradskoj luci i trajat će do 17. travnja, zbog financijske krize je za 10 do 20 posto manji nego prošlogodišnji, a u usporedbi sa 2008. godinom za polovicu je manji.

Na otvaranju sajma u svojim su istupima polemizirali ravnatelj tvrtke organizatora sajma "Profectus" Vicenco Blagaić i splitski gradonačelnik Željko Kerum s jedne strane optužujući Vladu za nebrigu za nautički turizam i poduzetništvo, i s druge strane župan Ante Sanader i državni tajnik u Ministarstvu mora Mario Babić koji su odbacili kritike na račun Vlade.

Blagaić je rekao da se u Hrvatskoj donose brzopleti zakoni koji sputavaju nautički turizam, a za Vladu je kazao da je nekompetentna te ju je pozvao da ne donosi ishitreno zakone.

"Zakon o trošarinama 2008. dotukao je nautički sektor i od tada je u Hrvatskoj propalo 60 posto tvrtki i obrta iz nautičke oblasti", kazao je Blagaić. Zamjerio je Vladi da nautički turizam, koji u Hrvatskoj zapošljava 15.000 radnika, ne dobija ništa za poticaj, za razliku od brodogradilišta gdje je manje zaposlenih nego u nautičkom turizmu, a dobijaju stimulacije iz državne blagajne.

Blagaićev istup podržao je splitski gradonačelnik Kerum rekavši kako Vlada, ne samo ova, nego sve u zadnjih 20 godina, "represivnim mjerama uništavaju tvrtke".

"Umjesto grace-perioda poduzetnicima se šalju ovrhe i stečajevi, držeći da je to rješenje nelikvidnosti. Nije odgovorna samo Vlada nego i Hrvatska udruga poslodavaca", kazao je Kerum.

Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader usprotivio se takvim istupima pozvavši da se svatko upita što je doprinjeo napretku turizma i Hrvatske.

"Najlakše se danas nabacivati na Vladu i govoriti kako ona nešto ne radi, ali ja pitam svakoga od nas koliko mi dajemo za ovu državu, koliko sami pomažemo njezin razvoj i što svatko od nas na svojem mjestu i funkciji koju obnaša radi za napredak ove države", kazao je župan Sanader koji se usprotivio i prozivkama brodogradilišta.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Mario Babić odbacujući primjedbe da se zapostavlja nautički turizma kazao je kako brojke govore da je u posljednjih sedam, osam godina nautički turizam u porastu, te da je 2010. zabilježen rast za 3 posto, a lani je našim teritorijalnim morem plovilo 650.000 stranih nautičara.

Naveo je kako je prošle godine u marine uloženo 200 milijuna kuna, te istaknuo da je u tijeku natječaj za potporu od 10 posto za gradnju jahti za čarter, podsjećajući da su potpore davane i ranije.

I po završetku svečanosti otvaranja sajma gradonačelnik Kerum se u izjavi novinarima okomio na Vladu rekavši da nije točno da se daju poticaji za čarter, nautiku i ostalo. Kazao je kako je "90 posto ljudi koji imaju brod dobilo kaznenu prijavu, dobili su najmanje 10 posto financijske kazne u odnosu na vrijednost broda".

(Hina) xpgas yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙