FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće sigurnosti UN-a podržalo sudove za somalske gusare

Autor: akoz
UJEDINJENI NARODI, 11. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je podržalo zamisao o osnivanju posebnih sudova za zarobljene somalske guasre, ali je odgodilo odluku o osjetljivim pojedinostima poput lokacije tih sudova.

U rezoluciji Vijeća sigurnosti od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona se traži da u roku od dva mjeseca podnese izvješće o sudskom postupku protiv osumnjičenih. S obzirom da Somalija nema odgovarajuću pravosudnu infrastrukturu, Kenija i Sejšeli proveli su sudski postotak protiv desetak osumnjičenih koje su im predale strane mornarice. Obje zemlje, međutim, kažu da će imati teškoća ukoliko se svi zarobljeni gusari pošalju njima.

Ratni brodovi međunarodnih snaga, poslani kako bi riješili problem gusarenja pred somalskim obalama, zarobili su mnogo gusara ali ih je 90 posto potom pušteno jer se nije moglo naći mjesto gdje bi im se sudilo, po posebnom savjetniku UN-a Jacku Langu.

U izvješću Vijeću sigurnosti od siječnja Jack Lang, bivši francuski ministar kulture, preoporučio je da su uspostave posebni sudovi u enklavama Somaliland i Puntland na sjeveru Somalije i Arushi u Tanzaniji. Dvije enklave smatraju se najstabilnijima u Somaliji.

U rezoluciji od ponedjeljka, koju je pripremila Rusija kaže se da je Vijeće "odlučilo žurno razmotriti uspostavu specijaliziranih somalskih sudova kako bi se sudilo osumnjičenima za gusarenje u Somaliji i regiji, uključujući eksteritorijalni specijalizirani somalski sud za gusarstvo".

No, diplomati su rekli da se u zahtjevu Banu da podnese još jedno izvješće, odgađa konačna odluka. "Mislili smo da treba malo više podataka", rekao je jedan od diplomata.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙