FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Benedikt XVI. šalje mirovnog izaslanika u Obalu Bjelokosti

Autor: vrad
VATIKAN, 30. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Papa Benedikt XVI. rekao je u srijedu da je odlučio poslati mirovnog izaslanika u Obalu Bjelokosti kako bi potaknuo "pomirbu i mir" te je pozvao na "proces konstruktivnog dijaloga" u toj zemlji koju već četiri mjeseca potresaju sukobi.

"Žurno pozivam da se čim prije počne proces konstruktivnog dijaloga radi zajedničkog dobra", rekao je Papa na francuskom pred hodočasnicima okupljenim na Trgu svetoga Petra u Vatikanu, nakon opće audijencije srijedom.

"Dramatičan sukob zahtijeva da se čim prije iznova uspostave poštovanje i miran suživot. Ne smije se štedjeti napore u tom smislu", dodao je.

"S tim mislima, odlučio sam poslati u tu plemenitu zemlju ganski kardinala Petera Kodwa Turksona, predsjednika Papinskog vijeća "Pravda i Mir" kako bi posvjedočio moju i solidarnost cijele Crkve sa žrtvama sukoba te potaknuo pomirbu i mir".

Kardinal Turkson ugledan je vatikanski čelnik. Bio je izvjestitelj na afričkoj sinodi u listopadu 2009.

"Već odavno moje misli često lete u Obalu Bjelokosti u kojoj su narodi ranjeni žalosnim unutarnjim borbama i teškim društvenim i političkim napetostima", dodao je Sveti Otac.

Ovo je prvi put od početka postizborne krize u Obali Bjelokosti da Benedikt XVI. tako otvoreno govori o stanju u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Papa je 25. prosinca u svojoj božićnoj poruci izrazio nadu u "trajan mir i stvaran napredak" naroda u Somaliji, Darfuru i Obali Bjelokosti.

U ponedjeljak su pristaše Alassanea Ouattare, predsjednika Obale Bjelokosti kojeg priznaje međunarodna zajednica, poveli veliku vojnu ofenzivu protiv režima predsjednika na odlasku Laurenta Gbagba koji je zatražio "trenutačni prekid vatre".

U sukobima koji su izbili nakon izbora, prije četiri mjeseca, poginulo je najmanje 460 ljudi, a gotovo milijun je raseljeno, po podacima UN-a.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙