FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska intervenirala na Ban Ki-moonov zahtjev

Autor: mhaj
NEW YORK , 4. travnja 2011. (Hina/AFP) - Napadi na uporište Laurenta Gbagbe, što su ih u ponedjeljak u Abidžanu izvele UN-ove snage u suradnji s francuskim vojnim snagama, realizirane su nakon hitnog zahtjeva glavnoga tajnika UN-a Ban Ki-moona, upućenog francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, izvijestili su službeni izvori UN-a.

U pismu upućenom Sarkozyju u nedjelju, Ban ocjenjuje "hitnom potrebu pokretanja odgovarajućih vojnih operacija koje bi neutralizirale teško naoružanje kojim se napada civilno stanovništvo i pripadnici Plavih kaciga".

Ciljevi akcije koju su izvele snage UN-a i francuske snage Licorne bile su palača i rezidencija dosadašnjeg predsjednika Obale Bjelokosti Laurenta Gbagbe te dva uporišta njegove vojske, stoji u UN-ovu priopćenju.

"Surađivali smo s francuskim vojnim snagama Licorne, u skladu s svojim ovlaštenjima i u skladu s rezolucijom 1975" UN-a, rekao je ranije glasnogovornik UN-ovih snaga Hamadoun Toure.

Francuska mirovna operacija u Obali Bjelokosti počela je 2002., na početku građanskog rata, kada su u zemlju poslane snage Licorne na temelju bilateralnog vojnog sporazuma Francuske i Obale Bjelokosti.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙