FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina izvijestila o prvom tromjesečnom trgovinskom deficitu u sedam godina

Autor: gvla
ŠANGAJ, 11. travnja 2011. (Hina/AFP) - U prvom ovogodišnjem tromjesečju Kina je zabilježila prvi trgovinski manjak u sedam godina budući da su troškovi proizvodnje porasli pod utjecajem poskupljenja sirovina, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci kineske vlade.

U razdoblju od siječnja do ožujka kineski je trgovinski deficit iznosio 1,02 milijarde dolara. Analitičari ipak za cijelu 2011. očekuju veliki trgovinski višak uslijed očekivanog rasta izvoznih aktivnosti, tipičnog za drugu polovicu godine.

Trgovinski deficit zabilježen u prva tri mjeseca ove godine, prvi od početka 2004., rezultat je snažnog rasta uvoza, stoji u priopćenju kineske carinske uprave. "Vrijednost uvoza u prvom je tromjesečju dosegnula rekordno visoku razinu, prvi puta premašivši 400 milijardi dolara", ističe se u tome priopćenju.

Izvoz je u prva tri mjeseca ove godine porastao 26,5 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz uvećan za 32,6 posto.

Nakon 7,3 milijarde dolara trgovinskog deficita u veljači, prvog od ožujka 2010., podaci za ožujak ponovno su pokazali višak, u visini skromnih 140 milijuna dolara, pokazuju nadalje ti podaci.

Usporavanje u veljači uobičajeno je za prazničnu sezonu kineske lunarne nove godine, kada većina tvornica usporava proizvodne aktivnosti ili čak posve obustavlja proizvodnju, nakon snažnog ubrzanja uoči praznika.

U ožujku je izvoz na godišnjoj razini uvećan za 35,8 posto, nakon rasta od 2,4 posto u veljači. Uvoz je porastao za 27,3 posto, nakon 19,4-postotnog rasta u veljači. Glavni je razlog rasta njegove vrijednosti poskupljenje sirovina.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙