FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moody's snizio rejting Portugalu

Autor: mpuk
PARIZ, 5. travnja 2011. (Hina/AFP) - Agencija Moody's Investors Service snizila je u utorak rejting Portugalu za jednu razinu, s 'A3' na 'Baa1', upozorivši da očekuje daljnje sniženje s obzirom na proračunski deficit i političku i gospodarsku neizvjesnost.

U Moody'su napominju da je odluka "vođena prvenstveno povećanom političkom, proračunskom i gospodarskom nesigurnošću, što povećava rizik da vlada neće biti u stanju ostvariti ambiciozne ciljeve smanjenja deficita" u razdoblju od 2011. do 2014.

Snižavanje rejtinga uslijedilo je nakon sličnog poteza samog Moody'sa i ostalih vodećih agencija nakon što je parlament prošlog mjeseca odbacio najnoviji vladin paket štednje, prisilivši vladu na ostavku.

Tržišta su sve uvjerenija da će Lisabon biti prisiljen zatražiti pomoć izvana, kao što su to prošle godine učinile članice eurozone Grčka i Irska, te zahtijevaju sve više kamatne stope za osiguravanje svježeg novca za pokrivanje duga.

Tako je u ponedjeljak prinos na 10-godišnje portugalske državne obveznice dosegnuo novi rekord nadomak 8,5 posto, što je neodrživo za dugoročno zaduženje.

Moody's je objavio da su politički izgledi, uz izbore koji će se održati 5. lipnja, neizvjesni nakon ostavke vlade, napominjući također da podaci od prošlog tjedna pokazuju da je Portugal promašio ključne ciljeve smanjenja deficita.

Vlada je namjeravala smanjiti javni deficit na 7,3 posto bruto domaćeg proizvoda u 2010., ali je to revidirala na 8,6 posto. Plafon EU-a iznosi 3,0 posto. Za tekuću godinu Lisabon cilja manjak od 4,6 posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙