FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski i UN-ovi helikopteri napali Gbagbove snage

Autor: akoz
ABIDJAN, 10. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Francuski i UN-ovi helikopteri napali su u nedjelju teško naoružanje snaga lojalnih dosadašnjem predsjedniku Obale Bjelokosti Laurentu Gbagbu, a njegov je glasnogovornik rekao da je Gbagbova rezidencija djelomično uništena.

"UN-ovi i francuski helikopteri nastavljaju pucati na rezidenciju predsjednika Gbagba koja je djelomično razorena", rekao je telefonom Gbagbov glasnogovornik.

"Iz nje se diže gust dim no nemamo drugih pojedinosti o šteti", rekao je. Glasnogovornik nije želio reći da li se Gbagbo nalazio u rezidenciji u vrijeme napada.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je rekao da je on zapovijedio UN-ovim mirovnim snagam da uporabe "sva potrebna sredstva", kako bi onemogućile Gbagbove snage u uporabi njihova teškog naoružanja.

"Mi provodimo našu operaciju kako bismo neutralizirali Gbagbovo teško naoružanje", rekao je agenciji Reuters glasnogovornik UN-ove misije Hamadun Ture.

"Morali smo operaciju zaustaviti na nekoliko dana kako bismo izvršili procjenu i uvidjeli smo da postoji još nešto teškog naoružanja koje su koristili protiv civila i UN-a", rekao je.

Snage odane Gbagbu, dosadašnjem predsjedniku Obale Bjelokosti koji je poražen na izborima, pojačale su u nedjelju protunapad na međunarodno priznatog novog predsjednika Alassanea Ouattaru otvorivši vatru na njegovo sjedište u hotelu u Abidjanu.

Pobunjeničke snage koje podržavaju Ouattaru došle su sa sjevera zemlje do Abidjana prije više od sedam dana i na svom putu gotovo da nisu naišle na otpor.

Ipak, Gbagbovi vojnici zadržali su se na rubovima grada i sada sve više jačaju.

Američki State Department osudio je napad na Ouattarin hotel i priopćio je da su Gbagbovi pokušaji na pregovorima prošlog tjedna bili varka u svrhu pregrupiranja i naoružavanja.

Glasnogovornik UN-a u Abidjanu izjavio je ranije da se u napadu na hotel Golf, koji je Ouattara pretvorio u svoju bazu, koristilo teško oružje te da se čini da je vatra otvarana iz dobro čuvane Gbagbove rezidencije.

Gbagbov glasnogovornik demantirao je navode da su njegove snage napale Ouattarino sjedište.

Prema rezultatima predsjedničkih izbora provedenih u studenome prošle godine, koje je potvrdio UN, Ouattara je pobijedio s osam posto više glasova, ali Gbagbo je odbio priznati rezultate, tvrdeći da se radi o prijevari i optužio UN za miješanje u unutrašnje stvari Obale Bjelokosti.

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙