FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuzi evakuirali Japance i gađali Gbagbove snage

Autor: vmrs
ABIDJAN, 7. travnja 2011. (Hina/Reuters) - U helikopterskom udaru kojim je spašen japanski veleposlanik u Obali Bjelokosti francuske su snage u četvrtak uništile vojna vozila snaga lojalnih Laurentu Gbagbu, dosadašnjem predsjedniku Obale Bjelokosti.

Francuzi, koji sudjeluju u helikopterskim napadima na Gbagbovo naoružanje, napali su kad su Gbagbovi vojnici upali u rezidenciju u kojoj se veleposlanik Yoshifumi Okamura sa sedmero zaposlenih skrio u tzv. sigurnu sobu, objavio je glasnogovornik francuskih oružanih snaga Thierry Burkhard.

Još traje opsada Gbagbove rezidencije koju nastoje osvojiti snage odane Alassaneu Ouattari, čovjeku koji tvrdi da je on legalni predsjednik Obale Bjelokosti, a priznaje ga i međunarodna zajednica. U srijedu su njegove snage pokušale izbaciti Gbagba iz bunkera, ali naišle su na žestok otpor.

Borbe se u Abidjanu nastavljaju, Ouattarine snage pokušavaju svrgnuti Gbagba koji odbija predati vlast iako službeni rezultati izbora s potvrdom Ujedinjenih naroda pokazuju da je u studenome na glasovanju pobijedio Ouattara.

Povremene eksplozije prekidale su tišinu jedne od tiših noći od dolaska Ouattarinih vojnika u ekonomsku prijestolnicu Obale Bjelokosti, kaže jedan očevidac za Reuters.

Glasnogovornik Burkhard je rekao da su snage odane Gbagbu postavile raketne bacače na krov japanskoga veleposlanstva. "Japanske su vlasti tražile akciju Ujedinjenih naroda, a UNOCI, UN-ova misija u Obali Bjelokosti, pozvala je francuske snage koje imaju kapacitete za evakuiranje", objasnio je. Na Francuze je otvarana vatra dok su helikopterom evakuirali Japance. "Francuske su snage uzvratile u samoobrani i uništile najmanje jedno oklopno vozilo i dva kamioneta", rekao je glasnogovornik.

Među vojnicima nema ranjenih, a ozlijeđen je jedan japanski dužnosnik.

(Hina) xvm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙