FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz i UN od Gbagba traže potpisivanje dokumenta o odlasku

Autor: mhaj
ZAGREB, 5. travnja 2011. (Hina) - Predsjednik Obale Bjelokosti u odlasku, Laurent Gbagbo u utorak je izjavio kako ne priznaje pobjedu svojeg političkog protivnika Alassanea Ouattare, čime je odbacio prijedlog Francuske i Ujedinjenih naroda da potpiše dokument kojim će se odreći vlasti i odstupiti s predsjedničke dužnosti te priznati Ouattaru predsjednikom države, u razgovoru s novinarom francuske televizije LCI.

"Nisam priznao Ouattarinu pobjedu. Zašto želite da to potpišem? Da sam priznao Ouattarinu pobjedu, to bi se do sada znalo. Smatram skandaloznom činjenicu da se o sudbini jedne države odlučuje igrom pokera koju vode stranci", rekao je Gbagbo za LCI. "Želim da kod jedinih i kod drugih prevlada mudrost te da o svemu razgovaramo. Treba sjesti za stol i razgovarati, ali oni ne žele sjesti za stol, jer računaju na strane vojne snage", kazao je Gbagbo, aludirajući na Ouattaru.

U utorak navečer su Francuzi i UN Gbagbu predložili da potpiše dokument kojim će se odreći vlasti i priznati Ouattaru predsjednikom države. "Francuska i glavni tajnik UN-a, koji razmišlja na jednak način kao mi, žele da, prije odstupanja s vlasti Gbagbo potpiše dokument u kojemu će se odreći vlasti i priznati Alassanea Ouattaru predsjednikom Obale Bjelokosti", kazao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, nedugo nakon razgovora o toj temi s Ban Ki-moonom. Kako su prenijeli mediji, navodno su u francuskom veleposlanstvu u tijeku bili i indirektni pregovori s Gbagbom i članovima njegove obitelji o Gbagbinu odlasku s vlasti, a realizirani su uz pomoć i posredovanje njegova savjetnika.

Pripadnici snaga UN-a dobili su naputak da zajamče sigurnost Gbagba i članova njegove obitelji, nakon čega bi UN i vlasti Obale Bjelokosti odlučili o daljnjim koracima, odnosno o okolnostima i uvjetima njegova odlaska s vlasti, prenio je Reuters.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u utorak u telefonskom razgovoru pozvao međunarodno priznatog predsjednika države Alassanea Ouattaru da osnuje vladu nacionalnog jedinstva što je prije moguće. Juppe je kazao kako Francuzi vjeruju da je Ouattara demokrat koji je sposoban postići mirno izmirenje u ovoj zapadnoafričkoj državi, najvećem svjetskom proizvođaču kakaoa, zemlji kojom je od 2002. do 2003. harao građanski rat.

Juppe je za France presse kazao kako je izgledno da Ouattara amnestira članove Gbagbove administracije te neke od njih uključi u vladu nacionalnog jedinstva. Na novinarsko pitanje hoće li Gbagu biti dopušten ostanak u Obali Bjelokosti, ako odluči podnijeti ostavku, Juppe je odgovorio: "O tomu će odluku donijeti vlasti Obale Bjelokosti".

(Hina) xmh ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙