FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00

Autor: sdje
ZAGREB, 9. travnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21.00:

OHRID

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso na subotnjem je sastanku s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim pozvao Makedoniju na pospješenje reforma i najavio da bi zemlja tijekom ove godine mogla dobiti pozitivno izvješće o napretku, javljaju agencije STA i Beta. Po Barrosovim riječima, Makedonija mora hitno reformirati pravosudni sustav i javnu upravu, osnažiti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, a spor s Grčkom oko naziva zemlje riješiti "što je prije moguće". Makedonija je dobila status kandidata 2005. godine, ali još čeka na početak pregovora. Glavna prepreka je spor s Grčkom oko imena, ali joj ni njezini unutarnji politički problemi ne pomažu previše u napretku.

NEWRY

Policija u Sjevernoj Irskoj u subotu je deaktivirala bombu tešku 225 kilograma ostavljenu u vozilu blizu glavne prometnice koja spaja Belfast i Dublin. Policija je objavila da je eksplozivna naprava, koju su možda napravili republikanski disidenti, mogla izazvati "golemo razaranje" u obližnjem gradu Newryju. Bomba je otprilike iste veličine kao i ona koju su republikanski disidenti uporabili 1998. kada su ubili 29 osoba u Omaghu. "Sofisticirana" bomba sadržavala je 225 kilograma eksploziva. Za bombu još nitko nije preuzeo odgovornost, ali je policija objavila da je u telefonskom pozivu upozorenja na bombu korištena lozinka koju su ranije koristili republikanski disidenti.

BERLIN

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen ocijenio je u razgovoru za časopis Der Spiegel da nema vojnog rješenja za sukob i Libiji i da je potrebno političko rješenje. Na pitanje o mogućnosti dobivanja rata bez slanja postrojbi na teren, on je rekao da ne vjeruje u vojno rješenje sukoba, te da je potrebno političko rješenje. Dodao je da teritorijalna cjelovitost Libije mora pod svaku cijenu biti sačuvana. O vojnom angažmanu NATO-a Rasmussen je rekao da će se koncentrirati na primjenu UN-ove rezolucije 1973. o zaštiti libijskih civila.

ADŽDABIJA

Novi sukobi izbili su u subotu na istočnom libijskom bojištu, u vrijeme kada je brod Crvenog križa dopremio medicinsku pomoć zapadnom gradu Misrati koji se nalazi u okruženju.Snage odane Moameru Gadafiju granatirale su u subotu zapadne rubove grada Adždabije, otkuda ustanici pokreću napade prema mediteranskoj naftnoj luci Bregi. Jedan Reutersov novinar je izjavio da se oko pola sata čulo otvaranje vatre iz topništva i strojnica koje je dolazilo iz smjera zapadne granice grada, prolazu prema ustaničkom uporištu Bengaziju, 150 kilometara prema sjeveroistoku. Televizija Al Džazira je javila da su Gadafijeve snage ušle u Adžabiju. Brod Crvenog križa uspio je pristati u Misrati u subotu. Dopremio je dovoljno medicinskih potrepština za liječenje 300 ranjenika. Uvjeti u gradu navodno su očajni. Misrata je pod opsadom Gadafijevih snaga već tjednima, a i u subotu ujutro bila je pod topničkim napadom. U isto vrijeme libijska državna televizija objavila je snimku Gadafija u jednoj školi u Tripoliju koju je posjetio, kako se navodi, u subotu ujutro. Prikazani su i učenici koji su uzvikivali protuzapadne parole. Gadafi je uzdignutom šakom odgovorio na povike učenika: "Samo Bog, Moamer i Libija".

BEJRUT

Sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava optužila je državne snage sigurnosti da su počinile zločin protiv čovječnosti ubivši najmnje 37 osoba tijekom prosvjeda održanih u petak u Siriji. Nacionalna organizacija za ljudska prava je rekla da je 30 osoba ubijeno u gradu Deri, središtu prosvjeda. Tri su osobe život izgubile u gradu Homsu, tri u Harastu te jedna u Dumi. Sirijsko ministarstvo unutarnjih poslova optužilo je "urotnike poticane iz inozemstva" da su pucali na prosvjednike kako bi izazvali sukob naroda i policije. Po izjavama očevidaca koje prenose strane agencije, u subotu je ponovo došlo do nasilja protiv prosvjednika u Deri i Latakiji, tijekom kojeg je policija koristila bojevo streljivo, ali još nema izvješća o mogućim žrtvama.

BUDIMPEŠTA

Oko 40 tisuća članova europskih i mađarskih sindikata prosvjedovalo je u subotu u Budimpešti na poziv Europske konferencije sindikata (EUTC) protiv mjera štednje u zemljama EU koje će rezultirati smanjenjem plaća i produljenjem radnoga vijeka Po mađarskoj agenciji MTI, na prosvjedu je bilo 35 tisuća mađarskih sindikalaca i pet tisuća njihovih kolega iz 45 sindikata iz 22 europske zemlje. "Zaposlenici ne smiju plaćati za ovu krizu", rekao je glavni tajnik EUTC-a John Monks u govoru okupljenima. Od europskih čelnika zatražio je "socijalnu Europu, poštene plaće i više radnih mjesta". Naglasio je da nikada neće napustiti borbu za ostvarenje tih ciljeva. Prosvjed je sazvan paralelno s održavanjem sastanka ministara financija EU u mađarskom mjestu Goedoeloeu.

LAMPEDUSA

Europa neće moći izbjeći svoje odgovornosti u vezi priljeva imigranata iz Tunisa i Libije, rekao je u subotu šef talijanske vlade Silvio Berlusconi koji se nalazi u posjetu tom malom otoku. "To nije talijanski problem, već europski", rekao je predsjednik vlade na konferenciji za novinare na tom otoku kamo su posljednjih mjeseci stigle tisuće tuniskih i libijskih imigranata. Berlusconi je rekao da je neprihvatljiv egoističan odgovor na taj, kako ga je nazvao, "ljudski tsunami". Podsjetio je da su zemlje juga Europe tražile pomoć Europske unije za prihvat imigranata. Berlusconi je istaknuo da će od ponedjeljka svakodnevno biti organizirana dva leta iz Lampeduse prema Tunisu. Italija je prošlog tjedna zaključila sporazum s tuniskim vlastima o trenutačnom povratku i readmisiji svih imigranata koji su stigli u Italiju nakon 6. travnja.

DEN HAAG

Sedma žrtva pokolja, izvršenog u subotu u trgovačkom centru u mjestu Alphen an den Rijn na zapadu Nizozemske, podlegla je svojim ozljedama i preminula, priopćile su nizozemske vlasti. Među stradalima je i počinitelj krvoprolića, dvadesetogodišnjak koji je u subotu poslijepodne otvorio vatru u trgovačkom centru Ridderhof i zatim počinio samoubojstvo. U pucnjavi je ranjeno još 12 osoba od kojih je još troje u teškom stanju. Policija se još nije oglasila o ovom pokolju. Alphen aan den Rijn ima 72.000 stanovnka i nalazi se 46 kilometara južno do Amsterdama.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙