FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obala Bjelokosti: u Abidjanu vlada prividni mir

Autor: bnov
ABIDJAN, 9. travnja 2011. (Hina/AFP) - U komercijalnoj prijestolnici Obale Bjelokosti Abidjanu jutro protječe mirno, pa i u četvrtima Cocody i Plateau gdje se nalaze rezidencija i palača dosadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagba, rekli su stanovnici Abidjana u subotu, dan nakon sukoba Gbagbovih postrojba sa snagama odanim novom predsjedniku Allasaneu Ouattari kojega priznaje međunarodna zajednica.

"Jutro je mirno", kazao je stanovnik Cocodyja dodajući, međutim, da će se "sukobi možda nastaviti popodne" u toj četvrti na sjeveru Abidjana gdje se nalazi predsjednička rezidencija u kojoj se utaborio Gbagbo, sjedište televizije (RTI), te policijska škola.

Po riječima stanovnika četvrti Plateau, u središtu Abidjana, gdje se nalazi predsjednička palača pod nadzorom postrojbi vjernih Laurentu Gbagbu, "jutros nije bilo pucnjave". Vidimo kako ljudi izlaze iz zgrada kako bi išli prema sigurnijem južnom dijelu grada, rekao je jedan stanovnik. "Bili su opkoljeni, sada nastoje napustiti Plateau nakon što su čekali da se stanje smiri", dodao je.

Žestoki sukobi odvijali su se tijekom cijelog tjedna u toj četvrti, što je natjeralo stanovnike da ne izlaze iz kuća.

U petak popodne i rano navečer bijesnili su sukobi teškim i lakim naoružanjem u području oko Gbagboove rezidencije, RTI-a i policijske škole.

Gbagbo nije u petak ustupio ni pedalj svojeg teritorija, dok je UN nazvao "užasavajućim" informacije o stanju na zapadu zemlje obilježenom pokoljima.

Ouattara, koji je nakon višetjednih borbi izolirao svog suparnika Gbagba koji odbija predati vlast i krije se u bunkeru predsjedničke rezidencije, pozvao je ranije ovaj tjedan na nacionalnu pomirbu i poručio da će nakon žestokih borbi prionuti uspostavi sigurnosti i javnih službi te pokušati obnoviti industriju kakaovca, kojega je Obala Bjelokosti prva svjetska izvoznica.

Prema rezultatima predsjedničkih izbora u studenome prošle godine koje je potvrdio UN, Ouattara je pobijedio s osam posto više glasova, ali Gbagbo je odbio priznati rezultate, tvrdeći da se radi o prijevari i optužio UN za miješanje u unutrašnje stvari Obale Bjelokosti.

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙