FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ouattara odbija posrednika AU a Gbagbo prihvaća

Autor: mhaj
ZAGREB/ABIDJAN , 27. ožujka 2011. (Hina) - Izabrani i međunarodno priznati predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara odbio je posredovanje u pregovorima o dovršetku krize u toj zemlji predstavnika Afričke unije, za razliku od dosadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagbe koji je na posredovanje pristao, prenijeli su u nedjelju službeni izvori, javile su agencije.

Afrička unija u subotu je imenovala bivšeg ministra vanjskih poslova Zelenortskog Otočja Josea Brita posrednikom u pregovorima i zadužila ga za organizaciju pregovora između dviju sukobljenih strana.

Ouattara je u subotu izrazio iznenađenje kada je čuo da je za posrednika izabran Jose Brito, "s obzirom na njegove privatne odnose i političko poznanstvo, poznato svima u Obali Bjelokosti, s dosadašnjim predsjednikom Gbagbom", navodi Reuters. Ouattarini suradnici kazali su kako ih nitko nije konzultirao u pogledu imenovanja posrednika AU-a, uz objašnjenje da je Brito nepogodna osoba za ulogu koja mu je namijenjena. "Zbog toga je predsjednik Republike Obale Bjelokosti odbio Josea Britu kao visokog predstavnika Afričke unije", stoji u priopćenju iz Ouattarina ureda.

Vladin glasnogovornik Ahoua Don Mello rekao je da je Gbagbo pristao na Britino posredovanje u pregovorima između dviju sukobljenih strana u Obali Bjelokosti, javio je France Presse.

"Zelenortski Otoci uvijek su pokazivali neutralnost u sukobu, a dobar arbitar mora biti nepristran. Ta neutralnost mogla bi nam pomoći u nastojanju da stvari pomaknemo s mrtve točke", rekao je Don Mello.

AU već dulje vrijeme nastoji pronaći mirno rješenje za jaz nastao nakon predsjedničkih izbora održanih u Obali Bjelokosti 28. studenoga prošle godine, nakon čega je u zemlji došlo do nasilja u kojemu je smrtno stradalo nekoliko stotina ljudi, a nekoliko milijuna stanovnika te zemlje bilo je prisiljeno napustiti domove u strahu od izbijanja ponovnoga građanskog rata.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙