FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska: Obitelji žrtava traže ponovno saslušanje Kuse

Autor: mhaj
PARIZ , 1. travnja 2011. (Hina/AFP) - Članovi obitelji 170 žrtava napada na zrakoplov DC10 francuske zrakoplovne tvrtke UTA-e u rujnu 1989., u petak su zatražili da bivšeg libijskog ministra vanjskih poslova Musu Kusu, koji je u srijedu podnio ostavku na tu dužnost i prebjegao u Veliku Britaniju, sasluša tužiteljstvo u Parizu koje se bavi suzbijanjem terorizma.

Kusa je od 1994. do 2009. bio voditelj libijskih tajnih službi i uživao je veliko povjerenje libijskog vođe Moamera Gadafija.

"Danas, kada su karte ponovno razdijeljene, Musa Kusa bi mogao imati i otkriti nam nove informacije o libijskom napadu na DC10 francuske zrakoplovne tvrtke UTA-e, što bi moglo pokazati umiješanost još nekih osoba u napad", objasnio je predstavnik članova obitelji žrtava poginulih u zrakoplovnoj nesreći.

Dana 19. rujna 1989., zrakoplov DC10 tvrtke UTA, koji je letio na liniji Brazzaville-Pariz preko N'Džamene srušio se u Nigeru, pri čemu je poginulo 170 putnika i članova posade, među kojima 54 francuska državljana.

"Musu Kusu saslušao je sudac Jean-Louis Bruguiere koji je bio zadužen za slučaj. Tada protiv njega nije podignuta nikakva optužnica", rekao je jedan od članova obitelji poginulih koji smatraju da bi Musa "mogao pomoći pri lociranju Abdalaha Senusija, šogora pukovnika Gadafija i glavnog inicijatora napada".

Godine 2009. sud u Parizu na doživotni je zatvor u odsutnosti osudio šest libijskih agenata optuženih da su počinili napad, među kojima je bio i Abdalah Senusi. "Međunarodni nalozi za uhićenje šestorice libijskih agenata vrijede do 2019.", kazali su za France presse članovi obitelji poginulih. Libija nije nikad preuzela odgovornost za napad, no 2004. pristala je isplatiti odštetu u iznosu od 170 milijuna dolara članovima obitelji stradalih.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙