FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: premijerno izvedeni baleti "Napoli" i "Carmen"

Autor: mpuk
SPLIT, 8. travnja 2011. (Hina) - Na pozornici splitskoga HNK večeras su premijerno izvedena dva baleta, po jedan čin iz baleta "Napoli" danskog koreografa Augusta Bournonvillea i "Carmen" ruskog skladatelja Rodiona Ščedrina koji je "vrhunski zabavno prepričavanje" istoimene opere Georgesa Bizeta.

Po završetku ovih dvaju baletnih jednočinki publika je višeminutnim pljeskom nagradila protagoniste.

Ravnateljica Opere splitskog HNK-a Alimira Osmanović izjavila je kako je oduševljena večerašnjim baletnim predstavama. "Gledajući ove dvije baletne predstave dobila sam želju ponovno zaplesati", rekla je Osmanović, i sama nekadašnja uspješna balerina.

Povjesničar umjetnosti Tonči Šitin je izjavio kako ga nije oduševila ni koreografija ni način izvedbe baleta "Napoli". "Ta predstava mi je djelovala isuviše školski", rekao je Šitin. A za premijeru baleta "Carmen" Šitin je kazao kako ima "odličnih mjesta sa izvanrednim svjetlom, dobrim kostimima i uvježbanim ansamblom", te je, po njemu, dojam te premijere dinamičan.

"No, masovne scene u Carmenu su slabije razrađene, a zapostavljen je i intimistički momenat", dodao je Šitin.

Premijerna izvedba baleta "Napoli" trajala je 28 minuta, a na splitsku je pozornicu prenio danski koreograf Johnny Eliasen, plesač iznimno bogate međunarodne karijere tijekom koje je bio partner "nekim najvećim imenima svjetske baletne scene 20. stoljeća" kao što su Rudolf Nurejev, Natalija Makarova i Erik Bruhn.

Eliasen je na splitskoj pozornici izvedbu završnog čina "Napolija" kombinirao s dijelom iz drugoga Bournonvillieva baleta "Praznik cvijeća u Genzanu". Kostimografkinja "Napolija" bila je Naida Kromić, a scenografkinja Dinka Jeričević.

Premijerna izvedba baleta "Carmen" u režiji Valentine Turcu trajala je 42 minute. Kostimografkinja ove baletne premijere bila je Michal Negrin za koju je rečeno da je jedna od vodećih svjetskih suvremenih dizajnerica nakita i modnih dodataka iz prošlih vremena te da joj je to prvi angažman kao kostimografkinje u baletnoj predstavi. Scenografkinja je bila Dinka Jeričević.

(Hina) xpgas ympv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙