FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nadiskup Srakić pozvao na jedinstvo u molitvi za domovinu

Autor: vsik
ĐAKOVO, 8. travnja 2011. (Hina) - Đakovački i osječki nadbiskup msgr. Marin Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, u večerašnjoj je molitvi za domovinu u đakovačkoj katedrali pozvao vjernike da se u vremenu, obilježenu malodušnošću, neodlučnošću i ozbiljnom krizom, iskreno mole za svoju domovinu.

Istaknuo je kako je nužno prevladati ozbiljnu krizu koja se prije svega odnosi na krizu duha, „posebno sada kad se nalazimo pred ulaskom u EU“.

Ljubav prema domovini, kazao je, znači, među ostalim, i ljubav prema svojoj kulturi, povijesti koja se ne smije samovoljno prekrajati. Upozorio je kako se ljubav prema domovini ne smije izroditi u nacionalizam, dodavši kako nam je danas više nego ikada potrebno jedinstvo i sjedinjenje u molitvi i ljubavi te da je domovina zajedničko dobro koje, nažalost, pojedinci ponekad zloupotrebljavaju.

Nadbiskup Srakić je naglasio kako se upravo danas obilježava 105. obljetnica smrti biskupa Josipa Jurja Strossmayera, koji je svojim životom svjedočio ljubav prema domovini „i koji se nije štedio da svoju domovinu približi Europi“. Stoga u današnju molitvu za domovinu uključujemo i biskupa Strossmayera, kazao je nadbiskup Srakić.

Pozvao je vjernike danas, kad su naša domovina i njezini građani suočeni s patnjama i teškoćama, na osobne, obiteljske i zajedničke molitve, na zbiljsko življenje vlastite vjere kako bi obasjani svjetlom križa u nadi išli u susret Kristova uskrsnuća.

U skladu s odlukom hrvatskih biskupa da se ovaj petak, 8. travnja, proglasi danom molitve za domovinu, diljem Hrvatske, vjernici su se u svojim župama predvođeni svećenicima i biskupima molili za domovinu i klanjali pred Presvetim.

U zagrebačkoj katedrali jednosatno klanjanje predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Molitvu u Varaždinu predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak, u Sisku sisački biskup Vlado Kočić, u Dubrovniku dubrovački biskup Mate Uzinić, u Osijeku pomoćni biskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, a u Splitu splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

(Hina) xvsik yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙