FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devet godina zajednice Cenacolo u Šarengradu

Autor: spar
ŠARENGRAD, 28. ožujka 2011. (Hina) - Zajednica Cenacolo, koja već punih devet godina djeluje u nekadašnjem Franjevačkom samostanu u Šarengradu ovog je vikenda otvorila vrata te predstavila svoj život i rad, izvijestila je Informativna katolička agencija (IKA).

U zajednici se liječe ovisnici od droge, alkohola i interneta, a svakodnevna terapija im je molitva i rad.

Zajednicu je kratko predstavio vlč. Ivan Jurić, njihov duhovnik, inače župnik u donjogradskoj župi Preslavnog imena Marijina u Osijeku, koji je istaknuo kako u zajednici nema pozdrava, već je njihova dobrodošlica moljenje otajstava Žalosne krunice na nekoliko europskih jezika, svjedočenje samih ovisnika, te njihovih roditelja.

U zajednici je trenutno 22 člana, a njihovo djelovanje predstavio je predstojnik Boris Štimac.

Cenacolo nije komuna, već zajednica, a svaki članova u zajednici brine o drugome. Najviše vremena posvećuju molitvi i radu. Gotovo sve što je potrebno za život proizvode sami, a novac ne primaju. Pomaže i Caritas vukovarskog dekanata, rekao je Štimac.

Hrvati su najbrojniji, a u zajednici su i Mađari, Slovaci, Česi, Srbi te članovi iz Bosne i Hercegovine.

Domaći ljudi ovoga kraja u početku su nepoznate goste, ovisnike na liječenju u zajednici, primali s nepovjerenjem, a danas na njih gledaju sasvim drugačije. Jedan od liječenih ovisnika, nakon izlječenja ostao je u toj sredini, oženio se i danas je to sretna obitelj s brojnom djecom, čulo se na susretu.

Svi prisutni sudjelovali su na križnom putu na otvorenom, kojeg je predvodio domaći šarengradski župnik fra Josip Šoštarić, a središnji čin bilo je slavlje euharistije u samostanskoj kapelici koju je predvodio vlč. Jurić.

(Hina) xpp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙