FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni skup o proširenju EU na jugoistok Europe

Autor: pgas
SPLIT, 8. travnja 2011. (Hina) - Sudionici dvodnevne međunarodne konferencije pod nazivom "Proširenje Europske unije na Jugoistočnu Europu - Socijalni dijalog kao stožer integracije i kohezije", koja je počela u petak u Splitu u svojim su diskusijama zagovarali što je moguće žurnije uključivanje zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju.

Prvog dana konferencije čula su se i oprečna stajališta o zamisli organiziranja Daytona 2 radi prevladavanja poteškoća u BiH.

Predsjednik HKD Napredak Franjo Topić istaknuo je kako je potrebno Bosnu i Hercegovinu učiniti "upravljivijom" te je pozvao sudionike skupa da se zauzmu za organiziranje Daytona 2 kojim bi se stvorila uređenija BiH.

Predsjednik Europskog radničkog pokreta Raf Chanterie je istaknuo kako je Europa "spremna za jedan sljedeći Dayton" radi rješavanja političkih poteškoća u BiH.

No, profesor Katoličkog sveučilišta u Milanu Vittorio Emanuele Parsi je rekao kako se problemi u BiH ne mogu riješiti novim Daytonom nego drži da EU treba pripremiti "niz mjera" kojima bi privukla sve (narode) u BiH da prihvate članstvo u EU, što sada nije slučaj zbog protivljenja vodstva Republike Srpske.

Nužno je uložiti napore za "promjenu javnog mnijenja" u BiH radi uklanjanja zapreka ulasku te zemlje u EU, drži Parsi.

Europska unija ne posjeduje "zajedničku sigurnosnu politiku", rekao je Parsi i objasnio "Veliko je pitanje hoće li EU 2020. postojati kao politički subjekt jer je dovoljno, primjerice, nekoliko tisuća Tunišana čijim će se useljavanjem u Europu morati mijenjati pravila EU-a".

Na problem masovnijeg useljavanja mladih iz zemalja Magreba u europske zemlje upozorio je i Raffaelle Baldassarreoli, rekavši kako u Europi ima 75 milijuna mladih od 18 do 25 godina dok je u zemljama Magreba 200 milijuna mladih koji će zbog nezaposlenosti i teškog stanja dolaziti u Europu.

"Oni (mladi zemalja Magreba) će doći ovdje (u Europu) i mi se moramo za to pripremiti", istaknuo je Bladassarreoli.

Po njegovu mišljenju nužan je Marshallov plan za zemlje Magreba kako bi se omogućio opstanak mladih u tim zemljama i zaustavilo njihovo emigriranje u Europu.

Dvodnevnu konferenciju u Splitu zajednički organiziraju Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak i i Kršćanski radnički pokret iz Italije MCL (Movimento Cristiano Lavoratori). U radu skupa sudjeluje i predsjednik Parlamenta Republike Austrije Fritz Neugebauer.

(Hina) xpgas yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙