FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završio Brownov forum u Dubrovniku

Autor: dmus
DUBROVNIK, 6. travnja 2011. (Hina) - Hrvatska je spremna, voljna i odlučna stvoriti klimu u kojoj će tvrtke i ulaganja procvjetati, a tijekom konferencije još je jednom dokazala odlučnost da podupre široku regionalnu suradnju među državama jugoistočne Europe rekao je u srijedu u Dubrovniku potpredsjednik hrvatske vlade zadužen za ulaganja Domagoj Milošević.

Milošević je to rekao iznoseći zaključke nakon posljednje plenarne sjednice međunarodne konferencije održane pod nazivom "Brownov forum: Trgovina i ulaganja između SAD i jugoistočne Europe" čime je službeno konferencija završila, iako su tijekom popodneva još predviđeni okrugli stolovi i izravni razgovori poslovnih ljudi u četiri oka, bez nazočnosti javnosti.

"U današnjem svijetu u kojem globalizacija i rastuća gospodarstva napreduju svjetlosnom brzinom, uspjeti se može jedino zajednički a ne pojedinačno, jer u gospodarstvu veličina jest važna", rekao je Milošević zaključujući konferenciju.

Potpredsjednik vlade objasnio je kako se hrvatska vlada kao suorganizator konferencije vodila vjerovanjem da zemlje regije mogu zajedno krenuti naprijed i dati dodatni poticaj kako bi ovaj dio svijeta postao poželjnije odredište za strana ulaganja.

Milošević je ustvrdio kako postoje pokazatelji da će ova regija biti iduće područje velikih gospodarskih ulaganja u Europi.

Hrvatska, po Miloševićevim riječima, već razmatra mogućnosti zajedničkog nastupa sa zemljama iz okruženja na trećim tržištima, što bi pomoglo u prevladavanju ograničenja uzrokovanih nedovoljnom veličinom tržišta pojedinih zemalja regije.

Govoreći o Hrvatskoj, potpredsjednik vlade rekao je kako je ohrabruje sve veće zanimanje američkih ulagača te izrazio uvjerenost kako će se interes američkih partnera povećavati s približavanjem Hrvatske Europskoj uniji.

Konferencija je, ustvrdio je Milošević, pomogla i u identificiranju područja u kojima se može i mora napraviti više kako bi se iskoristio nedvojbeni potencijal. Potpredsjednik vlade pritom je spomenuo jačanje zakonskog okvira za ulaganja i poduzetništvo, odlučnu borbu protiv korupcije, učinitkovitiji pravni sektor, stvaranje zdrave poduzetničke klime i provedbu projekata važnih za cijelu regiju, dodavši da se Hrvatska na to već usmjerila i da će to činiti i ubuduće.

Uz Miloševića završne zaključke konferencije ponudio je i američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley, rekavši da bi, kada bi konferenciju želio opisati jednom riječju, upotrijebio riječ "iskrenost".

Ponovio je kako se dvjestotinjak sudionika okupilo u Dubrovniku zato što vjeruju da regija nudi goleme mogućnosti, ali one nisu iskorištene.

"No, poruka konferencije nije sumorna, jer se svi slažu s tim da koraci koje treba poduzeti nisu samo mogući nego su i jednostavni", jer javnu upravu treba preurediti, pravilno usmjeriti i učiniti pristupačnom poduzetnicima i ulagačima, kazao je američki veleposlanik.

Foley je rekao kako je cilj dostići razinu u kojoj forumi poput dubrovačkog više neće biti potrebni, jer će biti provedene promjene i u regiji će se ulaganja i poslovanje odvijati spontano, ali ako će u postizanju te razine pomoći održavanje još nekog Brownovog foruma, onda "ponovni dolazak u Dubrovnik nikom neće teško pasti".

Američki veleposlanik zahvalio je svima koji su pomogli u organizaciji ove konferencije, a posebno hrvatskim partnerima, pri čemu je naglasio kako je "konferencija bila izvrsna vježba bilateralne suradnje između SAD-a i Hrvatske".

(Hina) xdam ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙