FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici države i stranaka 8. travnja o završetku pregovora

Autor: kgab
ZAGREB, 31. ožujka 2011. (Hina) - Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić najavila je u četvrtak da njezin Odbor 8. travnja organizira radni sastanak na kojem će sudjelovati predsjednik države, premijerka, predsjednik Sabora i predsjednici svih relevantnih proeuropskih političkih stranaka kako bi se dogovorili i usuglasili oko konkretnih zadaća za završnu fazu pregovaračkog procesa s Europskom unijom.

Pusić je sastanak Odbora najavila na susretu u Saboru s izaslanstvom kluba zastupnika CDU/CSU-a njemačkog Bundestaga s kojim je razgovarala o dovršetku hrvatskih pregovora s EU-om, po priopćenju saborske službe za odnose s javnošću.

Pusić je gostima predstavila rad Nacionalnog odbora i njegovu ulogu u pregovaračkom procesu s Europskom unijom. Istaknula je da je Odbor formiran 2005. godine kao rezultat političkog konsenzusa svih parlamentarnih stranaka u Hrvatskom saboru oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Odbor drugi tjedan organizira radni sastanak na kojem će sudjelovati predsjednik države, predsjednica Vlade RH, predsjednik Sabora i čelnici svih relevantnih proeuropskih političkih stranaka kako bi se dogovorili i usuglasili oko konkretnih zadaća za završnu fazu pregovaračkog procesa, istaknula je Pusić.

S njemačkim izaslanstvom odvojeno se sastao i potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica odvojeno su se sastali u četvrtak s izaslanstvom Kluba zastupnika CDU/CSU-a njemačkog Bundestaga s kojim su razgovarali o dovršetku hrvatskih pregovora s EU-om, priopćila je saborska služba za odnose s javnošću.

Mimica je predstavio njemačkim gostima ulogu Hrvatskoga sabora u pregovaračkom procesu s Unijom. Istaknuo je da je Hrvatski sabor u postupku usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije u posljednjih deset godina prihvatio više od 500 "europskih zakona".

Hrvatska se nalazi u završnoj fazi pregovaračkog procesa s EU te očekuje da će uz dodatne napore ispuniti sve uvjete za zaključenje pregovora u lipnju ove godine, istaknuo je Mimica.

Mimica je zahvalio Njemačkoj na potpori i dosadašnjoj suradnji, posebice na parlamentarnoj razini dviju zemalja.

Gosti iz Bundestaga dali su punu podršku RH na njezinu putu u EU, naglasivši da cijene sve napore koje Hrvatska čini kako bi okončala pregovore do lipnja, stoji u priopćenju.

(Hina) xpp/xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙