FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ouattara izolirao Gbagba i najavio obnovu

Autor: vkla
ABIDJAN, 8. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Francuska je u petak pozdravila poziv na narodnu pomirbu međunarodno priznatog predsjednika Alassanea Ouattare koji je nakon višetjednih borbi izolirao svog suparnika Laurenta Gbagba koji odbija predati vlast i krije se u bunkeru u glavnome gradu Abidjanu.

Ouattara je u petak rekao da su njegove snage okružile Gbagba u predsjedničkoj rezidenciji. Strani izvjestitelji primjećuju da se radi o ironičnom obratu situacije jer je u studenome Ouattara mjesecima bio u hotelu opkoljen Gbagbovim snagama.

"Gbagbovo doba je gotovo; ušli smo u razdoblje nakon Gbagba", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero u petak i dodao "Rješenje u Obali Bjelokosti je na vidiku".

U četvrtak navečer Ouattara je u govoru pozvao narod na pomirbu i poručio da će nakon žestokih borbi prionuti uspostavi sigurnosti i javnih službi te pokušati obnoviti industriju kakaovca, kojega je Obala Bjelokosti prva svjetska izvoznica.

Na Outtarin govorio Gbagbov savjetnik Toussaint Alain, uzvratio je u petak ocjenom da je to bio "govor lažljivca", prenosi AFP.

Sukobi između Ouattare i Gbagba zapalili su iskru građanskog rata iz 2002.-2003., ponovo pretvorivši Abidjan, poznat kao "Pariz Zapadne Afrike", u ratnu zonu.

Prema rezultatima predsjedničkih izbora koje je potvrdio UN, Ouattara je pobijedio s osam posto više glasova, ali Gbagbo je odbio priznati rezultate, tvrdeći da se radi o prijevari i optužio UN za miješanje u unutrašnje stvari Obale Bjelokosti.

Ouattara je u svome govoru pozvao na pomirenje svih stanovnika u zemlji.

(Hina) xvk yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙