FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZV: okrugli stol o mirenju

Autor: tper
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Uvođenjem instituta mirenja nudi se mogućnost rasterećenja pravosuđa da bi bilo učinkovitije što je posebno važno za jačanje obrtništva i poduzetništva, a time i gospodarstva u cijelini, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec na okruglom stolu o mirenju koji je održan u sklopu sajma Obrtništva na Zagrebačkom velesajmu.

Ojačati učinke i dosege mirenja zajednički je zadatak i ekonomska potreba kojom se obrtnicima i gospodarstvenicima može pomoći u rasterećenju njihova poslovanja, kazao je ističući kako obrtnici mogu koristiti prednosti mirenja kao bržeg i učinkovitijeg postupka.

Novi zakon o mirenju, koji je nedavno stupio na snagu, predstavlja za HOK novi korak u razvoju alternativnog rješavanja sporova, za koje se HOK aktivno zalaže već godinama, kazao je prvi čovjek obrtničke komore.

Državni tajnik ministarstva pravosuđa Zoran Pičuljan istaknuo je kako bez brzog i učinkovitog pravosuđa nema ni jakog i dobrog gospodarstva.

Razvoj i prihvaćanje mirenja kao jednog od načina rješavanja sporova za gospodarstvo je od iznimnog značaja jer zahtjeva brzu akciju i prilagođavanje, odnosno ne trpi odlaganje, kazao je.

Pičuljan je pozvao gospodarstvenike, poduzetnike i obrtnike da prihvate mirenje, da rješenje spora preuzmu u svoje ruke te da ne prepuste drugima da umjesto njih odlučuju o važnim stvarima.

Napominje kako u odgovorno poslovanje spada odgovorno rješavanje sporova te kako Vlada i Ministarstvo pravosuđa kroz niz mjera podupiru razvoj i afirmaciju postupka mirenja.

Na okruglom stolu je istaknuto kako je velika šansa mirenja u činjenici da ono omogućuje brzo i relativno jeftino rješenje spora te nastavak poslovne suradnje.

Novi zakon o mirenju, koji je stupio na snagu u veljači ove godine, osim što je usklađen s europskim zakonodavstvom, omogućit će daljnji razvoj i prihvaćanje mirenja kao načina rješavanja sporova, rečeno je.

Na današnjem okruglom stolu predstavljena je i brošura o mirenju koju je izdalo Ministarstvo pravosuđa.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙