FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 1. travnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

NEW YORK

Egipatska kobra koja je prošlog petka pobjegla iz svoje nastambe u zoološkom vrtu u Bronxu, u sjevernom dijelu New Yorka, pronađena je, objavili su u četvrtak dužnosnici zoo-a. Na oduševljenje susjeda, odbjeglog je gmaza u četvrtak ujutro pronašla ekipa za čišćenje u jednoj od zgrada zoo-a nedaleko mjesta s kojeg je zmija nestala prije šest dana. "Kuća gmazova", koja je bila zatvorena do daljnjeg nakon nestanka kobre, ponovno će se otvoriti za nekoliko dana nakon što zmiju pregledaju veterinari, rekao je direktor zoološkog vrta Jim Breheny na konferenciji za tisak te na Twitteru. "Pronađena! Strpljenje se isplatilo", može se pročitati na Twitter stranici zoološkog vrta. Breheny je zahvalio osoblju zoo-a na "odlučnosti i profesionalizmu". Pohvalio je i podršku "javnosti i medija". Pronađena zmija mlada je ženka jedva 50 cm duga. Odrasle egipatske kobre mogu dosegnuti 2,5 m dužine.

LONDON

Vladanje engleskim jezikom sve više postaje osnovni uvjet za sudjelovanje u međunarodnom poslovanju, ali nova studija pokazuje velike razlike u poznavanju tog jezika u svijetu. Među zemljama u kojima engleski nije materinski jezik, njime se najbolje vlada u Skandinaviji dok Rusija, Turska i južnoameričke zemlje zaostaju, po studiji koju je u srijedu objavio English First (EF), najveća svjetska škola za jezike. U studiji se uspoređuju rezultati ispita više od 2,3 milijuna odraslih osoba iz 44 zemlje od 2007. do 2009. godine. Kina i Indija postigle su lošije rezulate no što se očekivalo, unatoč njihovim velikim osobnim ulaganjima u učenje engleskog jezika, i zauzele 29 i 30. mjesto među 44 zemlje. Iako analitičari kažu da bi Kina mogla postati zemlja s najvećim brojem ljudi koji govore engleski, razina poznavanja jezika još uvijek zaostaje iza Južne Koreje, Japana i zapadne Europe. Hrvatska nije bila obuhvaćena ovim istraživanjem.

TULLE

Bivši predsjednik francuskih socijalista Francois Hollande objavio je u četvrtak da je spreman natjecati se na predsjedničkim izborima 2012. godine, a u borbi za stranačku predsjedničku nominaciju suprotstavit će se bivšoj izvanbračnoj družici Segolene Royal. Zadnjih tjedana Hollandeu je popularnost brzo rasla i on je sada u anketama ispred Royal, koja je bila kandidatkinja socijalista na izborima 2007. i izgubila od Nicolasa Sarkozyja, kandidata desnog centra. Hollande i Royal vezu su počeli još za studentskih dana i zajedno imaju četvero djece. Par nije bio službeno vjenčan, a Royal je prije četiri godine, ubrzo pošto je izgubila na izborima, objavila da se rastaje od Hollandea. Promatrači su Royal i Hollandea često uspoređivali s Hillary i Billom Clintonom zbog obostranih političkih ambicija. Nakon rastave njihovi su odnosi jako zahladili no oboje su i dalje popularni, Hollande među stranačkim jastrebovima, a Royal među mlađim ljevičarima.

PORT-AU-PRINCE

Kolumbijska pop zvijezda Shakira donirat će 400.000 američkih dolara za pomoć pri izgradnji škole za djevojke na Haitiju, teško devastiranom katastrofalnim potresom koji se dogodio prošle godine. Dobitnica Grammyja vijest je objavila tijekom posjeta haićanskom glavnom gradu Port-au-Princeu gdje je plesala i pjevala sa studentima javne škole "Elie Dubois". "Uvjerena sam da je za postizanje dostojanstvene i obećavajuće budućnosti ključno dobro obrazovanje", rekla je pjevačica. Sa Shakirom je na Haiti doputovao i predsjednik Inter-American Development Bank, Luis Alberto Moreno koji u istu svrhu namjerava izdvojiti jednaku ili veću svotu novaca. Škola se nalazi u zgradi izgrađenoj prije stotinjak godina, a potres koji je Haiti pogodio 12. siječnja prošle godine znatno ju je oštetio.

MOSKVA

Jedan je Uzbekistanac umro u zračnoj luci Moskva-Domodedovo s ukupno više od 600 grama heroina u želucu, objavila je u petak novinska agencija Interfax citirajući policijski izvor. "Autopsija državljana Uzbekistana, preminula 25. ožujka u prostorijama liječničke službe u zračnoj luci Domodedovo, otkrila je u njegovu želucu 74 kapsule sa 646 grama heroina", kazao je taj izvor Interfaxu. Nekadašnje sovjetske republike srednje Azije tranzitni su putevi za drogu iz Afganistana s odredištem u Rusiji ili zapadnoj Europi.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙