FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama prijeti vetom, izgledan prekid rada državne uprave

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 7. travnja 2011. (Hina) - Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je zaprijetio vetom na prijedlog zakona republikanske većine u Predstavničkom domu Kongresa o privremenom financiranju savezne vlade za dodatnih tjedan dana i smanjivanju rashoda za 12 milijardi dolara, uz osigurano financiranje vojske do kraja fiskalne godine.

"Zakon je odvraćanje od pravog rada koji bi nas približio razumnom kompromisu o financiranju ostatka fiskalne godine 2011. i izbjegavanju poremećaja kakav je obustava rada savezne vlade", navodi se u priopćenju koji je objavila Bijela kuća.

Američki Kongres još nije donio proračun za tekuću fiskalnu godinu, započetu 1. listopada 2010., a financiranje savezne uprave odvija se privremeno, po stavkama iz prethodnog proračuna.

Sadašnja mjera o privremenom financiranju, prihvaćena 18. ožujka, istječe u petak u ponoć. Ako demokratska administracija i republikanci, koji nadziru Predstavnički dom Kongresa do tada ne postignu kompromis, SAD-u prijeti privremena obustava rada državne uprave.

Demokrati u Kongresu snažno su se usprotivili prijedlogu republikanaca o jednotjednom financiranju, ističući da mjera predviđa smanjenje potrošnje za 12 milijardi dolara, uključujući i odredbu kojom se saveznoj i lokalnoj vladi zabranjuje financiranje pobačaja u Distriktu Columbia (Washington).

U službenom "priopćenju o politici administracije", Ured za upravljanje i proračun Bijele kuće objavio je u četvrtak da se Obamina administracija "snažno protivi" zakonu o privremenom financiranju, ali da bi podržala kratkoročnu, jasnu rezoluciju o nastavku financiranja, koja bi omogućila donošenje konačnog zakona".

Čelnik demokratske većine u Senatu Harry Reid nazvao je prijedlog zakona "fantazijom" koja ne pokreće stvari, izrazivši pesimizam da se može izbjeći obustava rada državne uprave.

Dvije strane su se na pregovorima u četvrtak, prema izvješćima, približile dogovoru oko smanjenja rashoda za oko 33 milijarde dolara u preostalih šest mjeseci sadašnje fiskalne godine, koja završava 30. rujna.

"Brojke su u osnovi tu, izuzetno smo se približili, ali naše razlike više nisu oko toga koliko ušteda ćemo ostvariti u vladinoj potrošnji. Jedina stvar koja priječi sporazum je ideologija. U pitanju je ideologija, a ne brojke", izjavio je Reid.

Čelnik republikanske većine u Predstavničkom domu Eric Cantor kritizirao je Obaminu prijetnju vetom i pozvao ga da preispita svoju odluku. U protivnom je obustava rada državne uprave neizbježna, rekao je.

"Ako predsjednik stavi veto na jedini zakon koji omogućuje da vlada nastavi s radom, doći će do obustave rada ... a naši vojnici koji služe u Iraku, Afganistanu i diljem svijeta neće biti plaćeni... pozivam predsjednika da preispita odluku i surađuje s nama", poručio je Cantor u priopćenju.

Predsjednik Predstavničkog doma John Boehner izjavio je u četvrtak da pregovarači nisu blizu kompromisa o proračunu, jer "nema sporazuma o brojkama".

Obama, potpredsjednik Joe Biden, Harry Reid i John Boehner u četvrtak popodne će na sastanku u Bijeloj kući pokušati učiniti novi napor da dođu do kompromisa, a privatno će se sastati i demokrati u Senatu.

Očekuje se da će republikanci u četvrtak staviti svoj prijedlog zakona na glasovanje u Predstavničkom domu.

Posljednja obustava rada američke državne uprave zabilježena je 1995., kada se oko prijedloga proračuna nisu uspjeli suglasiti demokratski predsjednik Bill Clinton i republikanci koji su tada imali većinu u oba doma Kongresa.

(Hina) xdh yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙