FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD ublažio kritike Pakistana zbog militanata

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 6. travnja 2011.(Hina) - Bijela kuća u novom je izvješću ublažila oštre kritike Pakistana zbog neuspjeha u suzbijanju djelovanja Al Kaide i drugih antizapadnih militantnih skupina, što je pomak koji ukazuje da SAD sumnja u učinkovitost javnog pritiska na Islamabad, izvješćuje u srijedu američki tisak.

U izvješću poslanom Kongresu u utorak, Vijeće za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame nastoji ublažiti višemjesečnu napetost s Pakistanom, djelomice potaknutu i ranijim prigovorima da Islamabad odbija poslati snage u Sjeverni Vaziristan, plemensko područje iz kojeg Talibani i borci Al Kaide napadaju američke snage preko granice u Afganistanu, piše The Wall Street Journal.

Iako američki dužnosnici kažu kako uspjeh u Afganistanu ovisi o spremnosti Pakistana za iskorjenjivanje militanata u utočištima uz granicu, novo izvješće o američkom napretku u regiji ne sadrži izričit poziv za Pakistan pošalje kopnene snage u Sjeverni Vaziristan.

U prethodnom izvješću, objavljenom u rujnu, SAD je otvoreno optužio Pakistan da izbjegava "vojni angažman koji bi ga doveo u izravni sukob s afganistanskim talibanima i snagama Al Kaide u Sjevernom Vaziristanu". Takve su zabrinutosti sada izrečene iza zatvorenih vrata, kažu američki dužnosnici.

U izvješću, objavljenom tri mjeseca prije no što SAD treba početi povlačiti dio od svojih 100.000 vojnika u Afganistanu, opisuju se ratni napori čiji ishod i dalje ostaje neizvjestan.

Izvješće govori o slabo napretku na bojištu, te ističe nepouzdanost afganistanske vlade, unatoč višegodišnjih napora Zapada da se stanje poboljša. Afganistanske snage sigurnosti postaju bolje, ali im još uvijek treba dosta vremena prije nego se budu mogle samostalno boriti s talibanima, bez potpore savezničkih vojnika, dodaje se.

U izvješću se ocjenjuje da niz talibanskih napada na civilne ciljeve u ovoj godini, može biti znak da su pobunjenici pod pritiskom, te nešto slabiji i manje sposobni za izravne napade na koalicijske vojne snage, pa rađe biraju "meke" ciljeve. Istodobno se ističe da talibani ostaju uvjereni u svoju strategiju i resurse te da se očekuje "nastavak teških borbi ovoga proljeća".

Američki dužnosnici i zapovjednici na terenu kažu kako će intenzitet borbi na proljeće biti najjasniji pokazatelj uspješnosti odluke Obamine administracije iz 2009. o slanju pojačanja od 30.000 vojnika u Afganistan. Ako borbe budu jednako teške ili teže nego prošloga ljeta, strategija ne djeluje, izjavio je jedan visoki dužnosnik Pentagona.

(Hina) xdh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙