FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 7. travnja 2011. (Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u četvrtak je u Zagrebu započeo razgovore s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, na početku svoje turneje po regiji, a očekuje se da bi mogao dati potporu daljnjim hrvatskim naporima prema zaključenju pristupnih pregovora s Europskom unijom. Uoči posjeta Zagrebu, Barroso je kazao kako zemlje jugoistočne Europe pripadaju Europskoj uniji, te izrazio uvjerenost da će EU uskoro primiti Hrvatsku kao 28. državu članicu EU-a. Također je naglasio kako mu je cilj u okviru turneje tijekom koje će posjetiti i Sarajevo, Podgoricu i Skoplje "potaknuti sve zemlje da provode preostale reforme sa svježom energijom kako bi ubrzale svoj napredak na putu u EU", istaknuvši kako je "sada vrijeme za rezultate". Premijerka Kosor u srijedu je ponovila kako hrvatski cilj ostaje dovršenje pregovora do kraja lipnja, istaknuvši da je taj cilj dohvatljiv. Nakon sastanka, u nazočnosti Barrosa i premijerke Kosor potpisat će se sporazum o financiranju između vlade RH i Europske komisije u vezi s Nacionalnim programom za Hrvatsku u okviru programa IPA-komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu. Tijekom dana predsjednik Europske komisije, uz kojega je u Zagreb doputovao i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, trebao bi se sastati i s predsjednikom države Ivom Josipovićem i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem. Barroso će se nakon sastanka s Bebićem obratiti i zastupnicima Hrvatskog sabora te se sastati s predstavnicima civilnog društva. Hrvatski je prioritet zaključenje pregovora do lipnja, odnosno na posljednjoj pristupnoj konferenciji pod mađarskim predsjedanjem 21. lipnja. Budimpešta je također završetak hrvatskih pregovora uvrstila među svoje prioritete te smatra da bi time cijela politika proširenja Europske unije dobila na vjerodostojnosti.

ATENA - Grčki sindikat novinara s oko 7000 članova počeo je u četvrtak četverodnevni štrajk, koji će zemlju lištiti informacija do ponedjeljka, zbog smanjenja plaća i masovnih otkaza. U najmasovnijem novinarskom štrajku u 35 godina sudjeluju i tehničari i on će zahvatiti sve nacionalne pisane i elektroničke medije, rekao je predsjednik grčkog novinarskog društva Stamatis Nikolopulos. Tijekom četiri dana radijske i televizijske postaje neće objavljivati vijesti. U štrajku je i nacionalna novinska agencija ANA. Informativni portali neće biti ažurirani, a novine neće izlaziti od petka do ponedjeljka. Štrajk je usmjeren protiv vlasnika medija, bili oni privatnici ili država. Sindikati novinara nalažu svojim članovima strogo poštovanje štrajka, a od prosinca se bore protiv smanjenja plaća i otpuštanja te se zalažu za potpisivanje kolektivnih ugovora. Gospodarska kriza i mjere štednje su udvostručile gubitke pet glavnih grčkih tiskovnih grupacija, po pisanju dnevnog lista Katimerini, a prodaja ja pala za 22 posto.

PEKING - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je izvijestilo da je uhićeni kineski umjetnik i aktivist Ai Weiwei ispitan "u skladu sa zakonskim propisima" zbog "sumnje u gospodarski kriminal". "Ai Weiwei uhićen je pod sumnjom da je počinio gospodarski kriminal. Odjel javne sigurnosti upravo provodi istragu o tomu", izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik ministarstva Hong Lei. "Kina je zemlja u kojoj se poštuju i provode zakoni, pa ćemo djelovati sukladno tomu", kazao je Lei, odgovarajući time na zabrinutost zapadnih zemalja i organizacija za ljudska prava zbog Aijeva uhićenja. Ai Weiwei (53), čija su djela trenutačno izložena u londonskoj galeriji Tate Modern, a proslavio se projektom "Ptičjeg gnijezda", olimpijskog stadiona u Pekingu, uhićen je u nedjelju u pekinškoj međunarodnoj zračnoj luci prije ulaska u zrakoplov. Danima se nije znalo gdje je. Pekinška policija i kinesko ministrstvo vanjskih poslova u utorak su odbili komentirati njegov nestanak. Uhićenje tog avangardnog umjetnika i neumornoga kritičara kineske politike i vlasti uslijedilo je nekoliko dana pošto je najavio da će svoja djela izložiti u Njemačkoj, s obzirom na to da su u Kini prepreke na koje nailazi postale "nepodnošljive". Aijeva obitelj priopćila je za Reuters da su optužbe o gospodarskom kriminalu smiješne. "Radi se o čistom političkom progonu", izjavila je njegova sestra Gao Ge.

RIM - Indeks cijena namirnica u svijetu pao je prvi put nakon osam mjeseci stalnog rsta, objavila je UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) sa sjedištem u Rimu. Indeks cijena hrane u ožujku iznosio gotovo 230 bodova i bio niži za 2,9 posto u odnosu na veljaču, ali i dalje za 37 posto viši nego u ožujku 2010., navodi FAO u priopćenju objavljenom na svojem portalu. FAO je upozorio da prošlomjesečni podatak o prestanku rasta cijena ne znači da je počela promjena trenda. Smanjene zalihe, utjecaj događanja na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi na tečaj nafte, učinci katastrofe u Japanu su također čimbenici koji će pridonijeti nesigurnosti cijena sljedećih mjeseci, istaknuo je Hallam. Međunarodni tečajevi ulja, šećera i žitarica su zabilježili najveći pad po indeksu, a cijene mliječnih proizvoda i mesa su neznatno porasle.

WASHINGTON/ZAGREB - Američka državna tajnica Hillary Clinton sastala se s talijanskim kolegom Francom Frattinijem u Washingtonu i s njime razgovarala o tome kako saveznička koalicija može "učiniti više da libijska oporba ostvari vrlo brzi napredak". Clinton i Frattini nisu postigli dogovor oko mogućeg naoružavanja libijskih ustanika, izvijestio je američki tisak pozivajući se na neimenovane dužnosnike administracije, koji nisu bili ovlašteni govoriti javno o sastanku održanom u srijedu poslijepodne u Washingtonu. "Očito je da smo opširno razgovarali o situaciji u Libiji. Kao NATO saveznici i kao članovi koalicije zemalja koje su zajednički odgovorile na krizu u Libiji, Italija i SAD imaju zajednički ulog u jamčenju sigurnosti libijskom narodu", kazala je Clinton nakon sastanka, prema transkriptu koji je objavio State Department. Ona je pohvalila Italiju za "ključan doprinos" misiji u Libiji i snažnu potporu rezolucijama Vijeća sigurnosti UN 1970 i 1973, koje su dale pravi okvir za sankcije protiv režima Moamaera Gadafija i uvođenje zone zabrane leta nad Libijom. Clinton je istakla da talijanski zrakoplovi sudjeluju u misiji provedbe tih rezolucija, a usto su njihovi brodovi i zrakoplovne baze osigurali vrijednu logističku podršku. Također je ukazala na veliku ulogu Italije u pružanju humanitarne pomoći i evakuaciji stranih državljana iz Libije, te na nerazmjeran teret koji Italija podnosi primajući tisuće izbjeglica iz sjeverne Afrike. Clinton je odala priznanje Italiji i za snažan angažman u Afganistanu, gdje je u zapadnoj pokrajini Heratu stacionirana većina od 4000 talijanskih vojnika.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙