FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSS-ovci o repetitoru za mobitele kod vrtića u Zagrebu

Autor: mbuj
ZAGREB, 6. travnja 2011. (Hina) - Hrvatska seljačka stranka (HSS) grada Zagreba priopćila je danas kako za postavljanje repetitora mobilnog operatera TELE2 nekoliko metara od Dječjeg vrtića "En-ten-tini" u Sopnici Jelkovcu nije tražena suglasnost stanara ni vrtića, a Zagrebački holding ne želi odgovoriti zbog čega je i kako taj mobilni operater dobio dopuštenje za postavljanje repetitora.

Zagrebačka Gradska organizacija HSS-a u priopćenju koje je potpisao predsjednik Darko Vuletić navodi kako je mobilni operater, koliko su upoznati, već postavio repetitore, no mjerenja će, kako navode, provesti naknadno. Činjenica je da zračenje repetitora za mobilnu telefoniju ide u širinu, a ne prema dolje, navode zagrebački HSS-ovci te traže odgovor na pitanja koja je to širina i koji radijus obuhvaća taj repetitor.

Smatraju nedopustivim to što Zagrebački holding samostalno donosi takve odluke te što ne daje adekvatne odgovore na pitanja roditelja i ravnateljice.

Dodaju kako je Hrvatska demokratska zemlja, a Zagrebački holding odgovara poreznim obveznicima grada Zagreba te su samim tim dužni omogućiti odgovore na tako osjetljiva pitanja.

Drže kako se u takvim slučajevima treba prikupiti suglasnost stanovnika tog naselja, a posebice roditelja, s obzirom na to da je tu riječ o onim najosjetljivijima – djeci i njihovu zdravlju.

Ističu kako se trenutačno provode mnoga istraživanja o mogućim zračenjima jer je uporaba mobitela relativno nova te je nemoguće točno utvrditi izravnu štetnost za zdravlje. Problem je, navode, u tome što ćemo štetnost za zdravlje, ako postoji, doznati tek za deset ili dvadeset godina, a tada će biti kasno za tu djecu.

HSS grada Zagreba u priopćenju navodi kako Hrvatska ima zakone i propise koji reguliraju i to područje - Zakon o zaštiti od neionizirajučeg zračenja te Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja te vjeruje da će ih mobilni operater poštovati, a gradski vijećnici HSS-a ustrajat će na tome da se o toj temi razgovara na sljedećoj sjednici Gradske skupštine 20. travnja.

HSS dodaje kako će od Zagrebačkog holdinga tražiti i odgovor na pitanje o tome tko je i kako omogućio postavljanje tog repetitora te odgovornost za moguće posljedice.

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙