FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUP i DORH: slučaj Daimler u nadležnosti USKOK-a

Autor: spar
ZAGREB, 6. travnja 2011. (Hina) - Iz Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Državnog odvjetništva RH (DORH) priopćeno je danas kako je od početka kriminalističkog istraživanja u slučaju Daimler "spomenuti predmet vođen u nadležnosti USKOK-a".

"U vezi sa statusom i stvarnom nadležnošću u predmetu Daimler ističemo da je od trenutka započinjanja kriminalističkog istraživanja spomenuti predmet vođen u nadležnosti USKOK-a.

Svi izvidi u vezi s ovim predmetom, kao i suradnja putem međunarodne pravne pomoći s njemačkim i američkim pravosudnim tijelima, provodili su se zbog osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo iz nadležnosti Zakona o USKOK-u.

Sukladno tome i zahtjevi policiji za provođenjem izvida dostavljani su od strane USKOK-a s kojim su vođene i sve koordinacije vezane za spomenuti predmet", navodi se u zajedničkom priopćenju glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca i glasnice DORH-a Martine Mihordin.

"Nakon što je dovršena ova faza kriminalističkog istraživanja, u kojoj su utvrđena kaznena djela zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 337. st. 1. i 4. KZ-a i pranje novca iz članka 279. st. 2 KZ-a za trojicu osumnjičenika, predmet je ustupljen Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu kao stvarno nadležnom državnom odvjetništvu", zaključuje se u priopćenju MUP-a i DORH-a.

Trojici osumnjičenika u tzv. aferi Daimler zbog zloporabe položaja i ovlasti te pranja novca, Ivanu Žapčiću, Marku Vukoviću i Tomici Godecu, istražni sudac na karlovačkom Županijskom sudu kasno sinoć je, nakon višesatnog ispitivanja, odredio 48-satni pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

U tom će razdoblju Županijsko državno odvjetništvo morati odlučiti hoće li istražnom centru podnijeti zahtjev za pokretanje istrage za Vukovića, Žabčića i Godeca, izjavila je sinoć glasnogovornica karlovačkog Županijskog suda Alenka Laptalo.

(Hina) xsp/pp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙